gehennaÜdv.
Én már lassan több mint két éve négy hölgyet szoktattam rá a Linuxra. Nevezetesen az Ubuntu-ra, illetve Kiwi-re. ( Van akit már otthon is. )
És P.III-as gépeken kezdtük, 1GHz-es procival, 256 Ram-al !
Írtam is erről régebben egy blogot. Igaz eleinte kényszerűség volt, pénzhiány, irodai munka... most meg már egyik se cserélné vissza.
A Gnome-felület könnyű kezelhetősége nagyon bejött.
Ha ki tudod szedni a nővéredből, milyen alkalmazásokat használ általában, akkor tudom ajánlani B2man Gnome-light-jét, mert helyet is spórolsz, nem lesznek fenn olyan dolgok, amik nem kellenek, és a rendszer is gyorsabb lesz.
Én itt jóformán megjelenése óta nyúzom, feltelepítettem rá nagyjából azokat az ( elsősorban irodai ) alkalmazásokat, amik nekünk kellenek, így is 2,1 GB lett. A teljes Lucid viszont felrakva nálam 2,2 GB lett, hibátlanul megy,viszont sok olyan dolog van benne, amit nem
használunk.
Kissé " feldobtam" a külsejét a wbar nevű dock-al, úgy tűnik, sikerült minden progit onnan indítani.
Még a Főmenü-ket is levettem és az eredmény egy "pofás", könnyen kezelhető, teljesen testreszabott, és szinte " bolondbiztos" rendszer ( ha a hozzá nem értő nem találja a Főmenü-ket, nem is piszkál bele. )
És mivel B2man egy kicsit megkurtította a Gnome-ot, így a rendszer még gyorsabb, mint az eredeti.
Kipróbáltam egy P.II-es, 336 MHz procis, 3x128 MB SD-Ramot tartalmazó gépen, azon nem egy sebességi bajnok, de használható !
A video-oldalak persze szaggatnak, de ez nem is meglepő egy ilyen masinától.
P.III-on nem volt alkalmam megnézni még, viszont egy nem túl szuper kiépítésű P.IV-en, 2,6 GHz-es processzorral, 1,5 GB Rammal tökéletesen használható.