RobiHi!
Az alsó panelen sem tudod beállítani a tájolás? Mert, ha ott igen, akkor egyszerű: töröld a felső paneledet, majd hozz létre egy újat! Viszont a rajta lévő cuccok tulajdonságait mentsd el, hogy később vissza tudd rakni (főleg a parancssort! Egyébként nem lehet, hogy minden oldalon van már paneled - csak nem látszik? Abból tudod, hogy kiraksz egy ablakot maximalizált nézetbe és ha a két oldalon látod az asztalodat, mert az ablak nem fedte le, akkor már ott van a panel. Ezt a hibát véletlenül fedeztem fel: csináltam egy új panelt és sehol semmi, majd nyitottam egy ablakot és akkor láttam, hogy ott a rés. A szép az egészben, hogyha fölé mész és helyi menüből el akarod távolítani, akkor az asztal helyi menüjét adja, tehát még törölni sem tudtam. De kiszúrtam vele: fogtam egy másik panelon lévő ikont, kivettem a zárolását, átmozgatás, majd letettem. Ekkor megjelenítette. Visszatettem az ikont az eredeti helyére - ekkor már nem tűnik el és a helyi menüje is bejön - majd törlés...
Még egy ötlet: terminálba gconf-editor. Megnyitja a grafikus felületét az alkalmazások beállításaink. Itt csinálj egy keresést a panel szóra. Ki fog dobni egy halom találatot. Keresgélj, hátha megtalálod a megfelelő kulcsot (a legtöbb magyarázó szöveg magyarul van, csak rá kell menni a kulcsra és alul kiírja, hogy mire jó). Ha megtalálod valahogy - nem lesz könnyű - akkor küld el nekem, hogy hol van és megnézem, hogy nálam mi van abban a beállításban. Vigyázz, ha valamit kijelölsz, nehogy kivedd/betedd a pipát, mert akkor megint elállítódhat valami!
Amit még javasolhatok, hogy az egész home mappát kicseréled egy újra (a beállítások miatt). Ezzel már volt dolgom: http://ubuntu.hu/node/18318 . Bár lehet, hogy csak az Ubuntu kicserélésével együtt működne; gondolom Te úgy raktad fel az új Ubuntut, hogy ráfrissítettél a régire így átörökített egy csomó beállítást; ha törölted volna a régi rendszert attól még a privát beállításaid megmaradtak volna - legalább is ami a home-ban volt) .
Sok sikert! Írd meg, ha sikerül valamelyik, mert és is kíváncsi vagyok!