Azt szeretném megkérdezni, hogy a Linux kernel tartalmaz asm, c és c++ fordítót, hogy ez mennyire a szabvány fordító és miben tér el attól? A válaszokat előre is köszönöm.
Linux c fordító?
A kernel nem tartalmaz fordítót. De van gcc (c), g++ (c++), nasm (assembly). A c, c++ az ANSI-nak megfelel, a nasm-ot nem tudom mennyire szabvány. Azért még javasolnám, h pár dologgal kerülj tisztába.
AlPhA9DoGOk. Azért ezt is köszi. De a gcc is a kernel része, nem?
Minek kellett 2X ugyan ezt a topicot indítani? Kernelnek semmi köze a fordítókhoz, a kernel source az a forráskód, azt fordítja a fordítóprogram, de nem a kernel része a fordítóprogram! Olvass utána kérlek, google tele van leírásokkal.
GorkhaanAkkor honnan tudja a terminál?
GorkhaanOké, bocs.
Vekker LászlóMert okos. Bonyolult lenne elmagyarázni, az a lényeg, hogy a gcc szóra a "terminál" meghívja a gcc fordító binárisát, kb ennyi nagyvonalakban. A kernelnek kb annyi köze van hozzá, hogy egy processzel többel foglalkozik. ui.: a terminál "alatt" egy elég okos programfajta fut, shell-nek hívják, az ubuntu a bash nevűt használja alapértelmezetten. A shell "tartja a kapcsolatot" a kernel és a felhasználó között.
(arra tekintettel, hogy előző topicban fejleszteni akartál) Szerintem most rögtön kezdd azzal, hogy fogj egy könyvet a kezedbe, és kezdd el olvasni. Hidd el, sok dolog meg fog világosodni. Ha általános ismeretekre lenne szükséged, arra jó a wikipédia is.(bár inkább az angolt ajánlom) Ha programozni szeretnél, akkor akár ez is megteszi elsőnek: (bár nem a legjobb, nincs legjobb) http://www.computerbooks.hu/progc/ + C példatár (sok szép példafeladat) Vagy bármi más, akár online anyag is jó, vagy esetleg, ha valamelyik egyetem elérhetővé teszi a jegyzeteket "programozás alapjai" témában a szélesebb publikum számára is, akkor azt is javallott tanulmányozni. Illetve, ha nagyon elszánt vagy(tényleg elszántság kell hozzá, elég komoly/vaskos anyag), akkor lehet próbálkozni a Tanenbaum könyvek végigolvasásával. Mondjuk az architektúrákkal(nem programozásról szól, hanem ha komolyabban akarsz foglalkozni az IT területen, akkor sok alap dolog ebben van) kezdve, az még legalább szép is, szivárványszínű. Elég szájbarágós, és, mint említetted, ha asm-el is foglalkozni akarsz, akkor bizonyos részei alapvetőek.(jó elméleti alapot ad) Hajrá! am. ilyen "ajánlott könyvek", "hogy kezdjem" dolgok már előfordultak az ubuntu.hu-n is, és internetszerte is
Mielőtt programozni kezdenél előszőr is tisztában kéne lenned az operációs rendszerek működésével. PLD.: Path= ami megmondja a parancsértemezőnek, hogy milyen parancsot mely könyvtár alatt találja. Ez alapján tudja a kernel milyen parancsot is futasson. Persze ez igen durva fogalmazás volt.
hhugoIgen, a "tisztában kéne lenned" az tényleg durva volt.
Dr. SzösziVéleményem szerint mindent az alapoktól kell elkezdeni, különben csak kudarc éri az embert. És hát van akit erre nem tanitottak meg és van aki nem akarja elhinni, van akinek meg meg kell mondani.
Vekker LászlóA /usr/bin mappában van benne pl. a "gcc" és "g++" állomány. Ha a terminálban meghívod ezt a parancsot, akkor az megkeresi az alapértelmezett útvonalakon a fájlt, átadja neki a paramétereket és lefuttatja. Alapértelmezett útvonalakat a $PATH változó tartalmazza kettősponttal elválasztva. Ezt megnézheted és szerkesztheted is ( de csak óvatosan); terminálba: echo $PATH. Ajánlom ezt a linket, hogy tisztán láss, és mozogj a fájlrendszerben: http://www.freeos.com/articles/3102/
Dr. SzösziOFF :D ON
Jó azért arcoskodni sem kell, olyannal aki most kezdte mint a korábbi srác. Én sem tudtam a linux minden rejtelmét korábban (most sem) mégis vígan írtam a c delphi meg html php programokat/kódokat bele. tényleg nem része a kernelnek különben. Ha meg többet tud valaki a kernelről vagy a path-ról nem kell ilyen lekezelően visszaírni szegény srácnak aki egy mezei felhasználó, mert szerintem nem illik.... Persze az illetőnek is tisztában kell lennie azzal hogy informatikus körben egy kezdő c ismerettel ne hívjon valamit "fejlesztésnek" mert elég viccesen jön ki főleg ha alap fogalmakkal is gondok vannak. Írsz egy bekérést lebegőpontos rendezést stb az még nem fejlesztés, ha írsz egy VIR kisebb vállalati rendszert nah az már fejlesztés :) windowsban is sok eltérés van a c fordítók közt vegyük csak például a visual studio és a kisebb c++ fordítókat amiket egyetemen is próbáltunk. Nagyon sok mindent teljesen másképp kell bennük csinálni, hívni, megadni. Van a tankönyves C nyelv, de nem minden fordítónál fog az működni ezt hívják tájszólásnak mikor a programozási nyelv kicsit eltér a fordító miatt. Linux alatt én nekem muszáj volt visual studiot használnom, mert azon kellett vizsgáznom, de azt virtualboxból futtattam. De a fenti programok is tök jól működnek
adams-1986Biztos linux alatt használtad a visual studio programot?
tupijaszia igen persze:) virtual box-ból onnét megy a -Adobe Photshop, az -Adobe DreamWeaver, -Adobe Flash, FireWorks az -Archicad a sima -Cad és a többi ilyen program is :) mutassak képernyőképeket? Virtual boxba felteszel egy XP-t nekem 87mb eszik a ram xp lite 32 bites nagyon minimális kiadás semmi extra csak a munkához fontos dolgok vannak rajta, semmi más nem kell így alig fogyaszt valamit. De a rémes IE kiadásait is innét használom sajnos CSS tesztek miatt szükségem van arra a borzalomra :D
adams-1986:D Nem kötözködtem. Csak furcsa volt, és így már értem. Alapból félreérthető módon fogalmaztad meg, ezért merült fel bennem kétség. Vagyis nem linux alatt futtattad, hanem egy virtuális xp alatt. :D
tupijaAmúgy nem értem mit értettél félre mert írtam utána h azt is Vboxból futtattam :) Lehet álmos voltál már egy óra könyékén Linux alatt fut ez is ha azt vesszük :D Linux alatt fut egy virtuális Xp de ha nagyon mocsok akarok lenni akkor a virtuális Xp ben is futtatok neked egy Xp-t :D egyszer egy hülye megcsinálta egyetememen 8 gépet csinált így meg addig bírta a gépe, de amúgy itt vannak a képernyőképek ezek már pár hónaposak még KDE alól. Képek: http://adamswebdesign.hu/001.png http://adamswebdesign.hu/002.png http://adamswebdesign.hu/003.png Tökéletes futnak rajta a C++ fordítók is igaz a képen nem látszik a visual studio :D mert az már nincs fent, de fut az is rajta vígan. én is jobban szeretem a linuxos programokat használni, de visual stdioban kellett megoldani a dolgokat :D Amúgy még mindig nem értjük miért......