Üdv.!
Van egy masina, ami az aláírásomban nagyvonalakban látható. Ezen gyakora fut két telepített operációs rendszer (MS Windows 7 + Ubuntu Lucid) nagyjából 5% : 95%-os arányokban. A Lucid az eddigi legszebben futó verzió amióta használom az Ubuntu-t (8.04), viszont kiadásról kiadásra göngyölödnek, vagy váltják egymást a mélyben megbúvó, de ritkán felbukkanó, olykor relytélyesen érthetetlen hibák.
"Emulált3Báttön" probléma
Ezt a bug-ot a 8.10 óta figyelem, de sokkal régebb óta él, mely röviden és laikusan fogalmazva a következő:
"A grafikus rendszerben (Xorg) bevan kapcsolva egy funkció (Emulate3Buttons), mely emulálja a harmadik (azaz középső) egérgomb használatát - ha szükséges. Ennek eredménye egy érthetetlen hiba, mely abban nyilvánul meg, hogy a bal egérgombbal történő kattintás egész egyszerűen tizedmásodperceket késik."
Ez így elsőre kicsit érthetetlen, mivel a felhasználók túlnyomó többsége ezt nem is fogja fel. Akik harcias sebességgel dolgoznak asztalukon, kapnak el ikonokat és mozgatnak, vagy hirtelen méreteznek ablakot, bizony mindig "lecsúszik" az egerük és próbálhatják megint, gondolván, hogy már úgyis nagyon felpörögtek és épp emiatt nyúlnak mindig mellé.
Nem egyszer nyitottam már témát ezzel kapcsolatban itt, de úgytűnik most megint meg kell tennem, ugyanis egyenlőre nem találok megoldást. Valószínüleg a funkció Xorg-ból történő kikapcsolása egészen a 8.04-ig megoldotta a problémát, viszont a 8.10 től egészen a 9.10-ig egy újabb módszerre volt szükség, mégpedig egy policy készítése a Xorg-ra vonatkozóan. Ez működött is, viszont a 10.04-nél már ez sem segít.
Jelen pillanatban egyetlen ideiglenes megoldást találtam:
A rendszer felállása után egyszerűen kattintok egyet a középső gombbal.
Úgy gondolom ez nem túl normális dolog egy számítógép hétköznapi használata esetében, éppen ezért ha valaki netalán tud valami jó trükköt ennek kiküszöbölésére, kommentelje, és itt minél hamarabb meg fogom jeleníteni.
A "fiók" kidob...
Pár napja bukkantam a következő kis szálkára:
"Felhasználó váltás után történő visszajelentkezés esetén az egész munkafolyamatom meghal és újra a bejelentkezőképernyőn találom magam, minden adatomat elveszítve."
Ez az esetek ~66%-ban fordul elő és további eredménye, hogy az újbóli bejelentkezéskor meghal a PulseAudio (azaz nincs hang). A hangerőszabályzó kihúzva és használhatatlan.
Nem tudom kinek sikerült már ebbe belebotlania, de a külvilágban erről még nem nagyon hallottam bejelentést, épp ezért véleményeteket (vagy a tapasztalataitokat) kérem.
A Windows mindig bekavar
Itt két problémát említenék meg, melyből az egyik igazán új, a másik pedig ahogy emlékszem, a 9.10 óta göngyölödik tovább.
1.
A Windows 7 használata utáni újraindítást, majd a GRUB-ból az Ubuntu kiválasztását követő betöltés után nem kapok mást, mint ezt:
(Process:3/5): Glib WARNING **: getpwuid_r(): Failed due to unknown user id (0)
Ezután (mindezt egy CTRL+ALT+DEL kombinációval térdre kényszerítve) újraindítást kezdeményezek, melyet egy következő, sikeres betöltés követ.
A külvilág közösségei közt túrkálva beleütköztem pár, ezzel a sorral foglalkozó topikba, melyek hosszú hónapok óta a következőket hajtogatják napról napra: "...the same" "The same here.".
2.
Az esetek 15-20%-ában az Ubuntu a rendszerfelállást követően - érthetetlen módon - a szokásos memória-fogyasztás (~210 MB) kétszeresét produkálja. Ez a betöltés alatt is plusz másodpercekben észlelhető.
Ez a 9.10-ben is jelen volt, mely folyton ugyancsak újraindításra késztetett.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Arra kérek minden olvasót, hogy ha valamilyen hasonló - vagy netán újabb - jelenségre tett szert, vagy akár ötleteket tud a fennálló problémák megoldására, azt kérem tegye szóvá lentebb! Amint használható infókkal rendelkezünk, ez a topik az elején részletezni fogja azok folyamatát és ezzel remélhetőleg több felhasználót is megmentünk a kinok közül!
Előre is Köszönöm! :]