Sziasztok! Egy pár héttel ezelőtt próbáltam (volna) ki az Ubuntut. Mindent a legalapvetőbb ponttól kezdtem; az adatokat kiírtam CD-kre, majd minden partíciót likvidáltam a vinyóról. Ezután kezdtem a telepítést és a saját partíciókezelőjével létrehoztam három partíciót: egyet a rendszer számára (20 GB), egyet a CD-n levő anyagok (zenék, képek, programok, stb.) (17 GB) és egyet swap memóriának (3 GB). Ment is minden jól és hamarosan már a kész rendszer indult be a gépről, de amikor beindult, azt az ominózus 17 GB-os partíciót nem találta, csak a saját részét (Filesystem) és gondolom a swap-ot meg olvasta a kirendelt helyről, de azt a 17 GB-os üres partíciót nem találta. Megpróbálkoztam egy másik módszerrel; Windows XP partíciókezelőjével létrehoztam ugyanazt a beállást (20 GB/17 GB/3 GB) és feltettem a Windowst, majd a CD-k ről átnyomtam az adatokat a 17 gigásra, leformáztam a másik két partíciót és úgy tettem fel a rendszert. A három partíciót már telepíts közben felismerte és azt hittem, hogy már jó lesz, de az újraindulás után a betöltőképernyőnél egyszerűen leállt a vinyó. (Döglődik az alaplap.) Sokáig eljátszottam ezzel, de meguntm és most ideiglenesen vagyok XP-n, de azért szeretném az Ubuntut használni. Tervezem, hogy az első módszerrel (saját partíciókezelővel) próbálkozok, de nem tudom, hogy hogy kell neki megmondani, hogy minden boot-oláskor azt mount-olja, hogy lehessen zenét hallgatni meg satöbbi. Már azt is beállalnám, hogy minden induláskor kézileg csatoljam a meghajtót, de ha magától meg tudná csinálni, az nagyon jó lenne. Szóval nem tudnátok megmondani mitévő legyek? A GParted-et telepítés során letörli és csak az Fstab marad nekem, mert egyből nem tudom beállítani az internetkapcsolatot. Bármi ötlet?

nem tudom mi lehetett itt pontosan a gond, de ha úgyis újtatelepíted akkor szerintem swap-nak 1 GB (attól függ mekkora a RAM-od és mennyire memória igényes progikat használnál), "/"-nek 10 GB a maradék 29 GB /home telepítéskor be tudod állítani a csatolási pontokat. Live CD-vel tudsz particionálni > sudo gparted egyébként az ominózus 17 GB-s partíciódat lehet, hogy nem csatoltad fel azért nem találtad. alapesetben a /media könyvtár a helye a meghajtóknak (dvd-rom, win partíciók, stb.).

A telepítőből is el tudod végezni a particionálást. A legegyszerűbb talán, ha úgy is újra akarod installálni, ha létrehozol Windowsból egyetlen nagy particiót akkora méretben, amit ÖSSZESEN az Ubuntunak szánsz. Erre rakhatsz NTFS-t is akár ideiglenesen, teljesen mindegy, úgyis törölni fogjuk telepítésnél. Ezután az Ubuntu telepítőjéből el tudod végezni a particionálást. Válaszd a "Kézi" opciót, és keresd meg azt a pariciót, amit az Ubuntunak szánsz. Töröld (jobb klikk - partició törlése, vagy valami ilyesmi), majd hozz létre egy 8-10 gigabyte méretűt a rendszernek ("/") ext3 fájlrendszerrel, egy 1 gigabyte méretűt swap-nek, és egy home-ot ("/home") a maradék helyen. A particiók mount pontját kicsit furcsán lehet meghatározni. Előbb létrehozod a fájlrendszert (jobb klikk - Create new partition, vagy ilyesmi), de itt a legördülő menüben lehet, hogy nem fogod tudni megadni, hogy miként mountolja. Viszont utána, mikor már látod a particiót, egy jobb klikkel tudod szerkeszteni (Edit partition, vagy valami hasonló), és meg tudod adni, hogy miként mountolja. Nemrég csináltam hasonlót, van róla néhány képernyőképem. Ezeket belinkelem ide, hátha úgy egyértelműbb lesz: Képernyőkép 1
    Képernyőkép 2
    Képernyőkép 3
    Képernyőkép 4
    Képernyőkép 5
    Képernyőkép 6
    Képernyőkép 7
    Képernyőkép 8
    Képernyőkép 9

torosÉs ha ezt így csinálom, akkor telepítés után is látni fogja a '/home'-ra állított partíciót? Ha igen, akkor még azután is látni fogja, miután átmásoltam a dolgokat rá?

ZanthValószínűleg eddig az volt a gond, hogy nem adtad meg neki telepítésnél, hogy hova mountolja a particiót. Ha "/home"-ot állítasz be, akkor ezen lesz a felhasználó saját mappája, és így eleve külön particióra kerül a rendszer és a személyes cuccaid.

torosOksa! Köszi szépen, lehet hogy még ma kipróbálom! Apropó, és ha így teszem föl, az adott partíció melyik mappából lesz elérhető? Az alap, vagyis a '/home' mappában lesz? Bocs, a biztonság kedvéért meg kell kérdeznem.

ZanthAz egész "/home" az a partició lesz. Tehát ha mondjuk zanth felhasználónévvel telepíted az Ubuntut, akkor azon a partición lesz a "/home/zanth".

torosKösz szépen! Szerintem hamarosan ki is próbálom! :D

Ennyivel később: 6 nap

torosNagyon szépen köszönöm! Lehet, hogy egy kicsit már késő, de akkor is! Nagyon köszi! Sikerült feltenni és megérteni az alapvető fájlrendszert és már sokkal könnyebben igazodok el az Ubin. Asszem ennél is maradok, mert már régóta akartam használni, szóval köszi szépen a segítséget! ^_^

gabenKöszi szépen. Bocs a késő válaszért, de sikerült! :D

Ennyivel később: 7 nap

Nem rég telepítettem az Ubuntu Linuxot, ami eléggé jó, de a rokonok csak Windowson tudnak dolgozni, ezért nekik meg szeretném azt csinálni, hogy nem az Ubuntu, hanem a Windows induljon el. Más Linux diszto.-nál meg tudtam ezt oldalni, hogy nem önmagát indítsa el, hanem egy másik partició alatt levő operációs rendszert, persze pár másodperces tétlenség után. Itt az Ubuntunál hogyan kell ezt megcsinálni? Főleg azért, mert láttam, hogy Fstab-ot ajánjátok, particiók kezelésére, de én azt sajna nem találtam meg... . A válaszokat előre is köszönöm

labzo1. Nyomsz egy Alt + F2-t a futtatás ablak megnyitásához 2. gksudo gedit /boot/grub/menu.lst (ezt kell futtatni) 3. Szerkeszted a fájlt aztán mented A fájlban a "default 0" rész határozza meg hanyadik opció legyen az alapértelmezett, 0-tól kezdődik a számozás. A "timeout 3" értelemszerűen hogy hány másodpercet várjon mielőtt bootol. A hiddenmenu lehet még érdekes, ha nincs kikommentelve (elé írt # jellel) akkor nem jelenik meg a boot lista csak ha Esc-t nyomsz bootoláskor.

AttilaKöszönöm szépen a segítséget, de sehogy sem tudom módosítani a fájlt, pedig elméletileg root csoporban is benne van a saját fehasználói fiókom.... .

Terminalba írd be hogy sudo gedit /boot/grub/menu.lst Ezután kéri a te jelszavad, amit vakon kell beírni, még csillagokat sem fog mutatni. Ezzel megnyitod a gedittel(olyan mint a notepad kb), szerkesztheted, majd elmented. Ne felejts róla előtte biztonsági másolatot csinálni! -------------- 'One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all and in the darkness bind them'

Ennyivel később: 15 év