Régebben is fontolgattam már :
Csak nem tudtam, hová és kinek írjak,de most ennek az oldalnak a kapcsán le próbálom írni:
Lehetne-e inkább egy kicsit "nyitni"?
Olyasmire gondolok, hogy amennyiben az oldal szerkesztési alapelveibe belefér, valahogy hasonlóképpen, mint ahogy van Planet, Beküldött útmutatók..stb lehetne egy külön olyan hozzáférhetőség, hogy pl: " Kalandozások" : Ubuntu -felhasználók próbálkozásai más disztribúciókkal.
Így nem keveredne össze az alapvetően Ubuntu-s témákkal, ha valaki ilyesmit keres, egyenesen oda kattinthatna.
Nyitottabbá válhatna az oldal egy kicsit, és lehet hogy ez nem válna az Ubuntu kárára.
Saját tapasztalatból is tudom, és az oldalt olvasgatva is kialakult az a véleményem, hogy akinek az Ubuntu működik, megkedvelte, és érdekli a világ azon kívül is, szívesen próbálkozik lehet hogy tudásszomjból, vagy kíváncsiságból más disztribúciókkal is.
Az Ubuntu egyik előnye ez az oldal is..miért ne kaphasson segítséget az is, aki másfelé akar szétnézni?
Úgy gondolom, ez a Linux filozófiájába belefér, attól még senki nem lesz "áruló", hogy többet szeretne tudni.
Miután itt egy négy fős kis irodában alig több mint két év alatt, kezdőként, sikerült eljutni addig, és az Ubuntu-t úgy testreszabni, hogy mindent tud, ami az átlagos irodai munkánkhoz kell, egyszerűen maradt "szabad kapacitásom" arra, hogy szétnézzek másfelé is...
És ha problémám adódik, miért ne tehetném fel itt egy segítőkész közösségnek, ahová már mondhatni évek óta "hazajárok" ?
A másik téma, amit szintén szeretnék megemlíteni, mert régóta fogalmazódik bennem :
Szinte nem múlik el hét, hogy valaki, vagy valakik ne keresnének " gyengébb gépre" Ubuntut, vagy "saját" általuk elkészítendő Ubuntu-hoz kérnek segítséget.
Ugyanakkor itt azért néhányan igen dícséretes erőfeszítéseket tesznek azért, hogy legyenek ilyenek, és vannak is. Gondolok itt hirtelen Sevoir, B2man munkáira, sőt a Magyarubi, Androméda szerkesztőire is...
De valahogy az oldal szerkesztése olyan, hogy ezek kb. egy hét után "eltűnnek a süllyesztőben" - legalább is látszólag...és úgy tűnik, a fáradozásuk szinte kárba vész.
És újra jelentkeznek olyanok, akik ezeket keresik...
Ha esetleg újoncként tévednek ide, mert hallották hogy van ilyen oldal... vagy valami miatt kihagytak egy-két hetet, egyszerűen nem találják meg ezeket.
És hiába az a válasz, hogy : Már volt ilyen, használd a keresőt - no most ugye az illető lehet hogy használná is - ha tudná, mit keressen, és milyen címszavakkal.
De ha lenne itt az oldalon szintén egy külön olyan menü, amiben csak ezeket gyűjtenék össze !
Valami címszóval, hogy pl: Ubuntu közösség tagjai által összerakott Saját... vagy valami hasonló címmel..lényeg az lenne, hogy könnyen megtalálható legyen.
Nem arra gondoltam, hogy ezeket minősíteni, mert ugye ezek az emberek szoktak kapni hideget-meleget néha, ha egyik-másik nem úgy működik, ahogy az illető elvárja.
Az én véleményem szerint viszont a negatív eredmény is eredmény, ha tudom hol a hiba, akkor máskor nem követem el, és akik olvassák, már ugye azok sem.
Tehát mindenképpen előrelépések ezek is.
Én saját tapasztalatból tudom, hogy ezek nagyon sokat segítettek nekem , hogy kicsit mélyebben próbáljam megismerni az Ubuntu működését.
Nem kívánom én feltalálni a spanyolviaszt, ha valakiben az a válasz fogalmazódna meg, hogy "Még alig pár hónapja regisztráltál az oldalon, nem tettél le semmit az asztalra, és osztod az észt" - abban igaza van, hogy még nem tettem le semmit.
Mert nem tudtam. Tanulni jöttem ide, és úgy gondolom, sikerült.
És lehet hogy majd tudok valamit letenni az asztalra - de lehet hogy nem, nem tudom.
Fentebb leírtak a saját véleményemet, saját tapasztalataimat tükrözik, csak javaslatot próbáltam tenni, afféle " vak szem is talál tyúkot" alapon.
Lehet, van benne használható tipp, lehet hogy nincs, majd a hozzáértőbbek eldöntik.