Amikor először olvastam az OMG Ubuntu-n arról, hogy videoszerkesztő alkalmazás kerül bele az Ubuntuba nem nagyon foglalkoztam vele. Most azonban gyorsan össze akartam dobni néhány képből és egy zenéből egy rövid videót. Gondoltam a Pitivi jó lesz erre...
Nem tévedtem, elvileg jó erre. A gyakorlat viszont a következőt mutatja:
szar.
Bocsánat a fogalmazásért még mérges vagyok. Közel két órát szenvedtem, hogy összedobjam a videót. Az első probléma az volt, hogy nem tudtam megnyitni az elmentett projektemet. Mint kiderült a probléma az volt, hogy a képeket firefoxból huzogattam át, így a projekt fájlba az url-t mentette el, amivel megnyitáskor nem tudott mit kezdeni.
Sebaj, némi regexp, képek letöltése megoldott a problémát.
Azonban amit semmi nem old meg: Nem tudok renderelni! Az alap beállításon kívül minden hibaüzenetet ömleszt a terminálra, és látszólag nem történik semmi. Az alap beállítással elindul a renderelés, majd egy idő után megáll (közben a terminálban hibaüzenet).
Nos... Én emlékszem arra az OMG Ubuntus blogbejegyzésre, amiben azt írta a szerk, hogy nem jó ötlet a PiTiVit az Ubuntuba betenni. Erre most tessék, itt egy használhatatlan videoszerkesztő. Tettem fel unstable PPA-t ehhez is, gstreamerhez is, "fordítottam" git-ből, semmi nem segített. Így kb 2 óra munka és 3 óra szerencsétlenkedés után hullafáradtann szeretném elküldeni valahova azt, aki ennyire felelőtlenül teszi tönkre az Ubuntut ilyen hülye döntésekkel, mint ez a videoszerkesztő, vagy az egyéb sok sok meggondolatlan döntés, aminek köszönhetően félkész featúráktól, hibásan működő programoktól, problémáktól hemzsegő kiadások követik egymást...
... és most telepítem az openshot-ot, megpróbálom holnap újrakreálni vele a projektemet...