zaivaldiNekem is nagyjából hasonló jött be.
Csak azt tapasztaltam, célszerű egy olyan lapot választani, amin nincs integrált videokártya, ( valamivel olcsóbb is ) - a későbbiek folyamán, ha mégis bővíteni akar az ember, állandóan BIOS-reset, meg mégse akarja a beledugott kártyát felismerni, mert mégis az alaplapi jön fel...szóval ilyen lapokkal volt ilyen gondom.
A jelenlegi :
Gigabyte GA P41-ES3G - alaplap
Intel-dual-core E3200 LGA775 - proci
ASUS EN8400GS SILENT - videokártya
Ram szintén 4GB ( borzasztó ára van )
SATA -vinyók olcsóbbak jelenleg, én meg ragaszkodtam az IDE- hez, majd dupla áron, mert a lapon van egy IDE-s aljzat , de azóta már vettem SATA-t is - szóval alig jöttem ki százból, pedig kosárban hoztam el, és én raktam össze, és házam viszont volt.Tápom is volt, de mégis 500 W-osat vettem hozzá, biztos ami biztos alapon.
Hangkártyája még bármelyik Linux alatt rendesen működött, mindegyik felismerte.
A videokártyára viszont kellett raknom egy ventillátort, de 7 voltra kötöttem, így nem megy 48 fok fölé sose, és meglepően csöndes az egész gép.
És még utólag vettem egy TP-LINK TL-WN422G USB-s WiFi t, amit az ubuntu szintén kapásból felismert.
Spórolni itt nemigen lehet...esetleg ha az ember megelégszik 2GB Ram-al, ha nem használ virtualbox-ot, annyi is viszonylag elég, meg ha van otthon vinyója, esetleg ház, vagy táp felhasználható az előző gépből...esetleg 128 vagy 256-os videokártyával is megelégszik, akkor pár ezer FT-ot lehet éppen.
Az Ubuntu több származékát kipróbáltam már, Jaunty, Karmic, Lucid, Debian Lenny, Linux Mint, Androméda, a többiekből a Sabayon, Puppy, Fermi-linux, Scientific-linux, - egyikkel se volt hardver-gond.
Karácsony óta működik.
No most ugye a pénz nagy úr, szóval egy másik járható út lehet egy használt gép beszerzése, ami megfelelő körültekintéssel nem biztos, hogy rossz vásár lehet.
Több boltban, bontóban bóklászva láttam, hogy 30-40 ezer között eléggé használható P.IV-eseket lehet látni.
Ezeket szemrevételezve, ha az alaplap és proci megfelőnek látszik, hangkártyát ott tesztelve, esetleg ráfizetéssel ott egy jobb videokártyát, RAm-ot, esetleg WiFi-kártyát ( ha igény van rá) -beletéve, vagy nagyobb vinyót belerakatva, még esetleg bele is férhet a 60 ezerbe.
Célszerű vinni egy Ubuntu-lemezt, vagy egy USB-re rakott Ubuntu-live-t, és ott kipróbálni. Ha mindent felismer, akkor esetleg alkudozni, mi fér még bele ...