himi Szerintem érdemes megpróbálni a maxima programot, van grafikus felülete is (xmaxima) és tarolóból telepíthető. Szimbolikus számításokat is tud.
nagy.zsolt himiEz lesz az. A fenti példa megoldása a programmal: solve ([a*b=4],[a]); és hasonlóan egy másodfokú egyenlet megoldása: solve ([a*x^2 + b*x + c = 0],[x]); Ezzel a programmal még sokat fogok játszani. Köszönöm a segítséget.
simzer Csak kereskedelmi szoftvert ismerek: maple. Van linuxos verziója. Viszont engem is érdekelne egy open-source megoldás.
nagy.zsolt simzerA maple bizonyára remek program, többektől hallottam már róla. De se letorrentezni, se megvenni nem akarom - főleg mivel van szabad alternatíva - legalábbis az én problémám megoldására.
Ebcsont nagy.zsoltNincs mit, bár jó lett volna, ha pontosabban kifejtetted volna, hogy mit szerettél volna. Úgy, ahogy a válaszodban, mert így már nem feltétlenül ezt ajánlottam volna, bár némi makróprogramozási ismerettel talán..
nagy.zsolt EbcsontA kérdésemből idézek: "ami egy felírt egyenletből képes kifejezni egy általam kiválasztott változót" A makróktól meg inkább óvom az idegrendszerem. Egy táblázatkezelő program legyen táblázatkezelő, és ne interpreter. Ha nekem kell leprogramozni az egyenlet megoldását, akkor inkább C-ben megírom az egészet.
kurru nagy.zsoltSzerintem az MS Excel a VBA-val egy igazán jó alkalmazás. Nem értem, mi a gondod vele... (annak ellenére, hogy itthon nem használok semmi MS terméket)
Ebcsont nagy.zsoltA válaszomból idézek: "bár némi makróprogramozási ismerettel TALÁN.." :) Tudom-tudom, tehettem volna hangsúlyosabbá is a a talán-t. A Gnumericet én azért jobban megnézném a helyedben, mert mondjuk én csak adatelemzéshez használom, de van néhány a matekhoz jobban kapcsolódó modulja (szimuláció és szcenáriók). Továbbá van egy ilyen oldal, ahol meglepő makrókat lehet találni az OO-hoz: http://extensions.services.openoffice.org/
nagy.zsolt lev258Köszönöm a választ. Ez is teljesen megfelelő programnak tűnik. ( emlékeztető magamnak: http://www.math.uic.edu/~hanson/Octave/OctaveNonlinearEG.html ) Bár egyelőre a maximával kísérletezek.
nagy.zsolt kurruLehet csak a régi infótanárom "hozzáértése" váltotta ki belőlem ezt az ellenszevet a makrók iránt. Bizonyára hasznos eszközök - viszont azt szerintem Te is elismered, hogy egyenletmegoldó alkalmazást célszerűbb más eszközökkel megvalósítani.
nagy.zsolt EbcsontKöszönöm a linket, de azt hiszem a maxima tökéletesen megfelel a céljaimnak - ha valami problémába ütközök, talán kipróbálok más programokat vagy eszközöket.
nagy.zsolt Dr. AnonymousAzt hiszem én kivétel leszek :) A webes felülettel a problémám az, hogy nem mindig vagyok netközelben.
maat nagy.zsoltOctave elég buta szimbolikus számításokban. Például komplex(?) szimbolikus mátrixoknál változatos hibaüzeneteket adott, amikor kellett volna.
nagy.zsolt maatIgen, azóta én is megnéztem. Nekem igazából nem sikerült működésre bírni (arra nem tudtam felhasználni, amire akartam) - bár ez lehet inkább az én hibám.
hehenrik elmesz valamely papirboltba es veszel nehany A0-s papirt, ket ismeretlenes egyenleteket lazan meg lehet oldani. :D
nagy.zsolt hehenrikÉn is ezt hittem eleinte. Csomagolópapírt vetettem be (16 A4-es lapnyi felület). És az egyenletrendszer felírásának a végén (amikor minden zárójelet felbontottam), a fektetett papíron két sorban nem fért el az egyenlet. Na ezt aztán még helyettesítsd be a megoldóképletbe. :D