pewieNa, ilyesmi megnyilvánulásra vártam. Kb így látom én is, bár nem értünk mindenben egyet.
Most viszont reagálok pár dologra. Az USA-ban az átlag jobban él. Egy ENSZ felmérés szerint a világ bevételének 85%-át a világ lakosságának egyötöde, azaz 20%-a teszi zsebre, és ide tartozik sok amerikai. Csak rajtunk múlik, hogy ez az arány változzon. Csakhogy van egy kis baj. Ha a világ egésze akar Amerikához hasonlóan élni, kellene még 3-4 Föld, hogy el tudjon tartani minket. De sajnos csak 1 van. Ráadásul ennek a készletei sem végtelenek. "Aki egy véges rendszerben végtelen fejlődésről beszél, az vagy idióta vagy közgazdász."
Nem beszélek világméretű összeesküvésről. Arról beszélek, hogy az embereknek Amerika azt mutatja, hogy ők gazdagok, boldogok. Ez szüli az irigységet, amitől az ember hajtani akar. Nem vagyok én a haladás ellen, csak tudni kéne az árat. Jó példával állnak elő, globalizált rendszerre törekszenek. Ez nagyszerű, megszűnnek a határok, és egy kis botlástól nem egy ország, hanem az egész világ kényszerül térdre. Ironizáltam, én nem az internacionális, inkább a multinacionális globalizációra voksolok. Ha jól használom a kifejezést. Ez nem akar Magyarországon gyapotot termelni...
Magyarország amúgy igen, szar helyzetben van. Nemes egyszerűséggel azért, mert a szocializmust várjuk el egy kapitalista rendszerben, amire Amerikából vesszük a példát. Úgy akarunk élni, mint az Amerikaiak, gazdagon. Ehhez pedig az kell - amit korábban is mondtam -, hogy az amúgy is szűkre szabott tejes kancsóból jó sokat öntsünk magunknak. Ezt mondják nekünk. Vegyél TV-t, vegyél sminket, érezd jól magad! És az emberek megteszik, mert sz*r helyzetben vannak, de jobban akarnak élni. Felveszik a hitelt, ahelyett, hogy elgondolkodnának azon, hogy hogyan kéne beosztani helyesen. Miért? Mert itt a példa! A nyugat. A nyugat jól él. Gazdagon. Hát éljünk gazdagon mi is! Ez tök jó. És akkor a tinédzserek legfontosabb gondolata, hogy mikor mehetnek megint buliba, hogy igyanak, tomboljanak. Mert ez a lényeg, hogy legyél boldog. Ha dühös vagy, szar a munkád, utálod a szüleid, menj, igyál, táncolj, bulizz, és holnap vegyél szép új ruhákat.
Ez mindenkinek jó. Neked azért, mert boldog leszel tőle, mindenki másnak meg azért, mert munkát adsz nekik, lesz fizetésük.
Sajnos a dolognak van hátulütője. 2008-ban megtapasztaltuk. Ha annyira jó volt ez a rendszer, akkor miért dőlt be ilyen csúnyán? És miért vitte magával a fél világot?
Vagy ha valójában nem dőlt be, akkor mi értelme volt ezt mondani? Ugye...
A piac szerepét is félreérted. Nem azt adja el, amire szükséged van, hanem, amire kereslet van. És az mindegy, hogy mi vagy milyen. Ameddig bizonyíthatóan nem káros, és az emberek szeretik, addig eladják. De vajon jó-e a gyereknek, ha olyan anyagokkal kerül kapcsolatba, ami tele van műanyaggal?
A protekció és a hozzá nem értés szerintem is nagy baj, és éppen ezt mondtam! Hogy olyanra költik a pénzüket, ami felesleges. Elpazarolják, mert felveszik Gipsz Jakabot, legjobb haverjukat, ami még nem is lenne baj, de vezetői székbe rakják, holott egy pancser, de kell neki a pénz. Vagy ha nem pancser, szívesen játszik saját zsebre.
Én eddig két munkahelyen dolgoztam, és egyik helyre sem vettek fel protekcióval. Haverok meg azért nem kedvelnek, mert csak akkor próbálom őket bejuttatni, ha TUDOM, hogy alkalmasak a munkára. Ha nem, akkor más helyet keresek nekik. Protekció, de a rendszer működése miatt csinálom. Ez a különbség.
Sosem tartottam az államot ellenségnek. Tudtommal éve 200.000 Ft-ig nem kell adózni. Egy-két haverral próbálunk csinálni dolgokat, és keressük a legjobb megoldást arra, hogy legálisan jussunk a pénzhez, leadózva, törvényesen. Ez mindannyiunknak fontos.
Még a játékokat is megveszem, ha van rá pénzem.
Látom, hogy látod, mi a baj Magyarországon, de ugyanilyen van nyugaton is. Nem kell túlidealizálni. Valahol láttam vagy hallottam olyat, hogy amerikai üzletember kiborult, hogy a magyar felesége pénzt adott a hajléktalanoknak, mire a nő: Te százasokkal törlöd a s*gged, mit számít neked ez a kis pénz?
Nem csak magyar mentalitás nem törődni a szegényekkel. A gazdagok, hogy odaadják 0,005%-át a pénzüknek, az jó sok pénz. De ennél jóval többre lenne szükség. Ruhákra, élelmiszerre, de a legfontosabb egy megfelelő oktatás és szociális rendszer kiépítése. Csak sajnos az pénzbe kerül, ami a kisembereknek nincs, akiknek meg van, azoknak az amerikai álom megvalósítása a fontos.