Én böngészésre firefoxot használok. Ám mivel 1280x800-as felbontású a képernyőm, ami nem nevezhető éppenséggel nagynak, minden egyes pixelre szükségem van a kényelmes netezéshez (magyarul hogy ne csak egy csíkot bámuljak végig, miközben az egérgörgőm már füstöl). A következőkben tehát az én módszeremet fogom leírni, hogyan csikartam ki a lehető legnagyobb hasznos felületet a böngészőből, a használhatóság megőrzése mellett.
Mit értek használhatóságon? Azt, hogy böngészés közben jó, ha ott van a szemem előtt az alkalmazáslista, az értesítési terület, meg minden más fontos dolog, amiket a panelekre pakolgattam ki. Hiszen direkt azért oda raktam őket, hogy mindig szem előtt legyenek. Az F11 ilyen módon tehát nem csak csalás, de még hátráltat is néha :-)
Leges legelőször ugye a böngészőn kívül egyéb dolgokat is lehet állítgatni. Ügyes témaválasztással, jó fontkészlettel és a panelek méretének trükközésével érdekes eredményeket lehet elérni. Ez mindenkinél ízlés- és rendszerfüggő, erről kár itt bővebben írni, ezt mindenki úgy állítja, ahogy neki jó.
A bejegyzés most a firefoxról fog szólni. (Konkrétan én a 3.6.8-as verziót használom) Ennek oka, hogy kiegészítőkkel nagyon jól testre lehet szabni (és mert ezt szoktam meg). Ám előbb még egy pár dolog.
Első ránézésre én az eszköztárakat, állapotsort és oldalsávot kikapcsoltam (Nézet menü), nekem nincs rájuk szükségem. Egyedül a Böngésző eszköztárat hagytam meg. Itt az Eszköztárak Testreszabás menüjében érdemes a Kis ikonok használata tickboxot bepipálni, a Megjelenítést Csak ikonok-ra állítani, az eszköztárak többi elemét pedig úgy pakolni, hogy minél sűrűbben legyenek, ami pedig nem kell, azt leszedni onnan (én pl. a home- és az stop-ikont még életemben nem használtam), ez már ízlés dolga megint. A Szerkesztés -> Beállítások -> Lapok fülén A lapok fülei mindig látszanak elől vegyük ki a pipát.
Másodszor felraktam egy nagyon jó kis kompakt témát, a Stratinit. Ez a téma kissé keskenyebbé tesz mindent, az ikonok méretét is csökkenti, és szerintem még jól is néz ki. (A fényátmenetet ki lehet kapcsolni benne, leírás az add-on honlapján.)
És ugye mindemellett még használok egy rakás Kiegészítőt. Nézzük sorban őket.
- Fission. Mivel eltüntettük az Állapotsort, így most nem látjuk, mi mennyi hogyan merre. Ezen segít a fission. Egy növekvő csík jelzi az URL-mezőben az oldal betöltési állapotát, amit ugyanoda akár ki is lehet íratni, hogy lássuk, mit tölt éppen.
- Hide Caption Titlebar Plus. Ez eltünteti a firefox ablakkeretét, a sarokban a három ikont (min, max, bezárás) pedig lehozza az alatta lévő sorba. Így egy keretnyit spórolunk. (Hozzá kell tennem, hogy nekem ez néha rakoncátlankodni szokott, néha nem maximalizálódik ki rendesen.)
- Smart Bookmarks Bar. Mivel én a könyvjelzőimet is kéznél tartom, szükség volt valamire, ami redukálja az általuk elfoglalt helyet. Azon kívül, hogy kapásból felraktam őket a menüsávba, ezzel a kiegészítővel egy könyvjelző csak egy faviconnyi helyet foglal, lásd a mellékelt ábrát. Így minden könyvjelzőm egy, maximum két kattintásra van.
- Stylish. Ezzel témázni lehet a firefoxot, nekem például olyan script van feltéve, amivel ha mégis szükségünk van a reload melletti stop-ikonra, akkor egymásba kombinálhatjuk a kettőt. Ezzel újabb gombot spórolhatunk meg.
- Tiny menu. Ez egy lenyíló gombba tömöríti a menüsávot. Így több hely jut minden másnak, nálam például a könyvjelzőknek. Legjobb lenne persze a globalmenu-be felrakni az egészet, de tudomásom szerint a firefox ezt sajnos még nem támogatja (fixme).
Hát nagyjából ennyi. Most akkor a beígért ábrák.
Ilyen volt,
és ilyen lett.
A képeken is látható, meg ki is számoltam: alapbeállításokkal a böngészőm hasznos területe mintegy 74,875% az eredeti felbontáshoz viszonyítva, tehát kevesebb, mint a teljes képernyő háromnegyede! Az általam eszközölt változtatásokkal ez az arány 89,625%-ra tolható fel, tehát mondhatni netezés közben a képernyőnek csak egytizedét foglalja el más, mint az épp megjelenített honlap.
Kiegészítésként megjegyzem, hogy a Chrome-mal és az Operával is tornázgattam. Chrome-nál a legjobb eredményem 87%, az Opera pedig könyvjelzők nélkül is csak 81,5%. Persze lehet versenyezni, próbáljatok jobb eredményeket elérni mint én, és a megoldásokat pedig osszátok meg velem :-)
Remélem hasznos kis leírás volt. Ha kihagytam valami fontosat, majd frissítem ezt a postot. Kérdésekre kommentben válaszolhatok a legjobb tudásom szerint. Jó böngészést mindenkinek!