Az egyik topicban felmerült, hogy szükség lenne egy jó adatmentő programra.
Konkrétan itt: "Probléma a Partition Image programnál". Próbáltam keresni valami egyszerű, könnyen kezelhető grafikus adatmentő programot. Bár ne tettem volna. Vagyis most egy kicsit belemélyedve a témába, talán nem volt hiábavaló.
Kicsit átszerkesztettem, hogy jobban átlátható legyen. Ezenkívül, bizonyos dolgokra rájöttem, így már jobb véleménnyel vagyok a programokról.
Igazából nem nagyon foglalkozom az adataim mentésével, de tudom, hogy kellene. Ezért a topicon felbuzdulva elkezdtem keresni grafikus megoldást az adataim mentésére. Több programot is kipróbáltam ez a rövid kis írás csupán néhány programról szól. De amit leírok, az a többire is igaz. Nagy gondnak érzem, hogy sok feladatra nincs igazán jó program linuxon. Hogy őszinte legyek, már ott tartok, hogy inkább lenne a sok ezer csomag helyett csak néhány száz, csak működnének rendesen. Mert mire nagy szabadság, ha csak félig kész programok közül lehet választni. Most pedig lássuk mit találtam.
Grsync:
Az rsync grafikus frontendje a Grsync. Egyszerűvé és könnyen kezelhetővé teszi a konzolos rsync parancsot, ez nagy dolog szerintem. A program tud törölni a "Delete on destination" kapcsolót választva ezenkívül "session"-k használatával több mappát is lehet vele szinkronizálni. Tehát aki a kézi szinkronizálás híve de idegenkedik a konzol használatától annak tökéletes. Viszont szerintem a krusader szinkronizálója még mindig sokkal jobb. Ezenkívül több mappa mentésére alkalmatlan, időszakos automatizált backupra meg végképp.
Backintime-kde4 - de van konzolos és gnome-s verziója is
Ez a program már sokkal ígéretesebb. Hogy miért? A mac-nél elhíresült time-machine funkciót ígéri és többé-kevésbé sikerül is neki. Kicsit jobban megismerve már nem is olyan rossz a véleményem róla. Igazából már csak apró "kellemetlenségek" miatt vagyok elégedetlen. De lássuk mit is tud.
Először is tud menteni, eddig semmi különös. A mentéseket nyilvántartja, és mint a fájlkezelőkben a mappák között lehet köztük váltani. Már ezzel többet tud, mint a grsync, és még most kezdődik a java:
A korábbi próbálkozásomkor hibaként írtam le, hogy nem működik a restore - de működik, csak valahogy bénán van megoldva. Azaz a fájlok visszaállításához csak rá kell állni a fájlra és restore. Eddig nincs is gond, viszont ha az egészet akarod visszaállítani, akkor a "home"-ra kell ráállni, ami rohadtul nem volt egyértelmű, bár az is igaz, hogy a fejlesztője biztos nem úgy képzelte, hogy 1 mappát és néhány fájt fognak menteni a programmal.
Az időzített mentéshez a cron-t hasznája és lenyűgözött milyen jól működik. Azaz feleslegesen nem ment, és a mentést tényleg daemon-ként teszi, azaz teljesen észrevétlenül működik.
Most pár szót az apró kellemetlenségekről, a backintime úgy tűnik, hogy az alapértelmezett fájlkezelőt használja a megjelenítéshez, azaz, ha valamelyik fájlra ráklikkelsz az egérrel, akkor bizony lefut az alapértelmezett alkalmazás is. Rohadtul idegesítő.
Tehát, ez a program tényleg mindent tud, amit csak egy ilyen programtól elvárhat az ember, de azért még lenne rajta mit javítani. Mert a másik kellemetlenség, hogy az archívumok törlése valahogy nem az igazi. Azaz van amit nem enged törölni egyáltalán, van amiből kitörli a fájlokat, de maga az mentés ott marad a listán. Sőt ilyenkor a fájlkezelő sem boldogul a mentés törlésével, csak rendszergazdaként, ami miatt a lomtárból is csak rendszergazdaként lehet eltávolítani. Ezenkívül a mentések összehasonlítása sincs megoldva, legfeljebb úgy, ha 2 példányban futtatod. Ezenkívül, az archívumokat sem tömöríti, bár a honlapja szerint hardlinkekkel, meg egyéb módon is igyekszik spórolni a hellyel. Többek között a mentések intelligens eltávolításával is. Meg hát én sem izzasztottam meg a 1/2 MB-nyi fájl-al, amivel teszteltem.
De a hibákat leszámítva, aki kde-n (vagy gnome-n, de akár máshol is) archiválni akar, van bőven helye, és csak akkor akar a mentéssel foglalkozni, ha véletlenül letörölt valamit, akkor nem kell tovább keresnie, mert ez a program a megoldás.
kbackup
A program nem ígér sokat, azaz egyszerű kezelhetőséget még a mezei felhasználók számára is. Ez sikerült is tökéletesen megvalósítani szerintem. Csakhát a feketeleves, hogy cserébe nem is tud semmit, vagy legalábbis nem sokat. Azaz lehet menteni, szerencsére több mappát is ki lehet jelölni, és a mentéseket tudja tömöríteni is, és még időzíteni is tud. Bár ezt nem tudtam letesztelni, mivel naponta a legkisebb. Viszont ha ez is működik, akkor végülis nem lesz rossz program, bár amit tud, azt egy fájlkezelővel is meg lehet oldani alig több idő alatt. Ami hiányzik az ugye a mentések automatizált eltávolítása és az inkrementális mentés. Bár ezt a legújabb verzió tudja, csak le kellene fordítani és persze nem tud magyarul. Szóval szimpatikus egy program, csak még túl egyszerű. Kicsit kiegészítve a leírást, nem sikerült rájönnöm, hogy ha program nem fut, akkor hogyan oldja meg az időzített mentés, mert nem a cron-nal, mint az előző program. Viszont a napi mentés könnyedén megoldható, ha betesszük a kde autostart-ba, persze egy profillal, és egy kis trükközéssel (--autobg kapcsolóval) teljesen észrevétlenül ment, csakhát restore funkció és a mentések kezelés nélkül, legfeljebb a mentő scriptet tudja helyettesíteni. De azért nekem így is tetszett.
luckyBackup.
Ezzel szintén az a gondom, mint a backintime-al, hogy egyszerűen nincs kész. Mert ugyan itt sincs lehetőség a mentések automatizált eltávolítására, viszont az időzítője többet tud, mint a kbackup-é. Vagyis tudna, mert ugyan a program szerint sikeresen szerkeszti a crontab-ot. Kár, hogy nem vettem észre. Szóval egy kicsivel többet kapunk, mint a kbacupnál, de a végén mégis kevesebbet.
Eddig az sbackup volt egyedül, amire azt tudom mondani, hogy igen ezt érdemes telepíteni-használni, de azt még tesztelem.