trtFeltettem az avidemux-ot. Megnyitottam a kívánt fájlt, beállítottam oldalt hogy a videót MPEG2-be másolja. Idáig eljutok, majd ha el akarom menteni akkor azt írja ki hogy nem megfelelő fájlformátum. illetve ha az alsó ikonsoron akarom elindítani a filmet akkor ezzel a hibával összeomlik:
http://kepfeltoltes.hu/100914/1028181901K_perny_k_p_www.kepfeltoltes.hu_.png
A Dvd shrink nevű programot, valahogy össze is jött de nem csinált ikont, de megkerestem ahova tette, aztán rámentem hogy terminálba futtassa, mivel egyéb ablakban nem volt hajlandó. ott be is jött valami konfigurációs kérdések , de valamit félrenyomhattam a végén mert azután ahelyett hogy ablakban indult volna csak terminálba volt hajlandó, illetve minden kérdés nélkül azzal kezdte hogy nyomjak egy gombot a dvd-olvasásához, aztán ha csak simán továbbnyomtam akkor kilépett ha nem volt a DVD meghajtóban lemez, ha meg volt akkor elkezdte olvasni.
Majd ezt megunva rákerestem az össze fájlra ami ehhez kapcsolódik a Fájlrendszerben kitöröltem majd mikor újra feltettem akkor ugyan úgy indult csak.
a progit a fentebb említett linkről szedtem le, tar.bz csomagban, amit kicsomagoltam és rootként futtattam a telepítőt, vagy legalábbis ezt írta a install fájl-ja.