Az Ubuntu.hu kezdi elérni a kritikus méretet - jelenleg közel 3000 regisztrált felhasználója van az oldalnak (a blog írásának pillanatában egészen pontosan 2945), és ez továbbra is dinamikusan növekszik. Mindez pedig azt jelenti, hogy napról napra egyre több hozzászólás születik fórumon - ami azzal jár, hogy egyre több dolga van a moderátoroknak.
Fórumot moderálni elsőre remek dolognak tűnhet - azonban a féktelen hatalommámor bódító érzése helyett az embert inkább állandóan kétségek gyötrik: vajon ezt a hozzászólást most töröljem, vagy tegyek úgy, mintha átsiklottam volna felette? És mi legyen akkor, ha már egy egész thread húzódik alatta? Na és mikor kell valakit kitiltani valakit az oldalról?
Persze az oldal felhasználási feltételei elméletileg segítik a döntést, node egyrészt azt is én fogalmaztam meg, másrészt meg ugye a világ sajnos nem ennyire egyszerű, tele van mindenféle árnyalattal, meg határesettel.
Mert mit tegyek akkor, ha a mondandóját valaki protoszavakkal, írásjelek nélkül, az alanyt és állítmányt véletlenül sem egyeztetve fogalmazza meg... Vagy éppen magából kikelve, még sokat próbált kocsmárosnékat is pironkodásra késztetve szidja azt a bizonyos konkurens operációs rendszert? Esetleg csak olyan tanácsot ad egy kezdőnek, ami vélhetően több gondot okoz neki hosszabb távon, mint amennyi előnye van. Vagy éppen csak személyeskedve teszi helyre a fórumozótársát...
Ezek bizony előfordulnak időnként, és sokszor nagyon nehéz eldönteni, hogy hol húzódik például a határ a véleménnyilvánítás és az anyázás között. Ráadásul a szubjektív tényezőket sem lehet kizárni: Ha feszültebb vagyok, akkor nyilván előbb fogok törölni, és persze az sem mindegy, hogy ki ragadtatja el magát. Szóval mindez meglehetősen esetleges tud lenni.
Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy nem lehet egyszerűen magára hagyni az oldalt, mint valamiféle kísérleti világmodellt, és abban bízni, hogy majd az evolúció megoldja - hiszen a moderálatlan fórumok példája azt mutatja, hogy amikor a viselkedni képtelenek rátelepednek a topicokra, először elmenekülnek a segítő szándékú hozzáértők (mondván, én nem fogok erőlködni azokért, akik így beszélnek velem, van jobb dolgom is), majd elmaradoznak az intelligensebbek is (ahol ilyen stílusban folyik a társalgás, ott nekem semmi keresnivalóm), és a végén csak egy agresszív, erőszakos kisebbség marad a romok felett.
Az Ubuntu fóruma egyelőre ettől nagyon messze áll - bár már közel 3000 felhasználója van az oldalnak, még mindig csak ritkán születnek olyan hozzászólások, amelyeknél megremeg az ember keze a közzétett gomb felett. Egyelőre a pozitív tapasztalatok vannak abszolút többségben - a legjobb érzés pedig az, hogy egyre több olyan felhasználó van, aki pár hónapja még abszolút kezdőként kért segítséget, ma pedig már ő támogatja a kezdő felhasználókat.
Ahhoz azonban, hogy az oldal ne hozzon szégyent az Ubuntura, a fórumban a kezdő felhasználók számíthassanak a többiek segítségére, vagy éppen megtalálják a meglévő topicok között a problémájukra a megoldást, és egyáltalán - az oldal olyan legyen, amire büszkék lehetünk, folyamatosan oda kell rá figyelni.
Ennek pedig része a moderáció, ami azonban nem mindig úszható meg sértődés nélkül - hiszen akinek a hozzászólását, topicját töröljük, az ezt könnyen zokon veheti. A felhasználók számának és aktivitásának növekedése miatt pedig hétről hétre gyakrabban kell azon gondolkodnunk, hogy mi legyen egy problémás hozzászólás sorsa. Lassan pedig elérjük azt a kritikus méretet, amikor már nem lehet minden egyes problémás hozzászólás felett tárgyalást tartani az IRC-n - úgyhogy mindenképpen itt az ideje, hogy meghallgassuk erről a kérdésről a felhasználók véleményét is.
Ti hogy látjátok? Mennyire kell szigorúan moderálni a fórumot? Mennyire érzitek problémásnak ebből a szempontból a jelenlegi helyzetet? Mennyire ítélnétek meg szigorúan mondjuk azt, ha valaki egy konkurens operációs rendszert szid? Mennyire érint titeket érzékenyen, ha valaki személyeskedve kioktat? És mennyire sért az, ha esetleg töröljük egy-egy hozzászólásotokat valamiért?