Persze, hogy lehet egy gépet családi gépként linux-szal használni! Én is ezt teszem.
Két út van, ebből egy helyes :)
1) Mindenki ugyan azt a felhasználót használja, melyről semmit sem tudnak, mert a gép bekapcsoláskor automatikusan bejelentkezteti. Ez hasonló a windows világban elterjedt használattal és nem javasolt, de megoldható.
2) Minden családtagnak saját felhasználója van, melyet induláskor meg kell adni a jelszavával egyetemben. Ez volna a helyes, bár kicsit nehezebben járható út.
A helyes úthoz:
Készítesz a gyökérben egy könyvtárat közös adatok tárolásához. Ideális esetben telepítés közben erre a célra külön partíciót készítesz el előre tervezett méretben.
Mindenki a saját nevével a saját home könyvtárába dolgozik, viszont a közös dolgokat a közös könyvtárba másolja. Azt neked kell eldöntened, hogy mindenkinek kell tudni ezt a közös könyvtárat írni is, vagy nem. Az írási jogot csoporttagsággal és jogosultság beállítással tudod szabályozni.
Szerintem kellhet az 5 éves gyereknek is nyomtatási jog, lehetőség. Bár arra meg kell tanítani, hogy ne nyomtasson az internetről 100+ oldal Barbi vagy sárkányos kifestőt, szinezőt. Erre én a papír mennyiség szabályozását vezettem be és működik.
Érdemes a felhasználói fiókok mentéséről is gondoskodni, mert az igazán fontos dolgok oda szoktak kerülni és a merevlemez hibát a linux is nehezen tűri. Első körben egy raid 1-re telepített rendszer is megteszi, bár az nem mentés igazából (szándékos ámde meggondolatlan törlésről nem véd).
A saját könyvtárakba többnyire az alkalmazások beállításai, kedvencek, utoljára használt fájlok listája, stb kerül. Ezekkel nem kell foglalkozni, nem vészes a mennyisége. A legfontosabb ezzel kapcsolatban: ilyen windows alatt is van, csak éppen nem egy könyvtárban, hanem még a registry is tartalmaz dolgokat. Ezért nem olyan egyszerű egy felhasználó összes adatát lementeni, helyreállítani. Linux alatt a /home/user tartalmaz mindent ami kell. Ami nincs itt, azt a felhasználó szándékosan tette máshová, arról pedig illik tudni.
A programok telepítési jogosultsága teljesen jól állítható. Minden felelős, hozzáértő user (pl: Te) kap jogot (/etc/sudoers) arra, hogy jelszó megadása után telepíthessen. A többieknek egyszerűen nincs lehetősége. Ha mégis kell meg tudod adni, vagy telepíthetnek (alkalmazásfüggő) a saját /home könyvtárukba is. Persze ehhez megint csak érteniük kellene a linuxhoz programfordítás szintjén.