Ubuntu 10.04 - Első lépéstől az utolsóig : (windows rendszer mellé telepítve)
-
-
-
1. Letöltés erről az oldalról : http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/download (32bites)
2. Windows alól cd-re kiírás, bootolás. (megfelelően)
3. Telepítésnél : Kézi beállításokat használva
[1.] swap -- elsődleges, új partíció helye: eleje, cserehely
(Mivel 2 giga Ram van a gépben, ezért 4GB )
[2.] / -- elsődleges, új partíció helye: eleje, EXT4 fájlrendszer
[3.] home elsődleges, új partíció helye: eleje, cserehely EXT4
A windows-os NTFS particiókat nem bántjuk, mert ugye Windows is kell a gépre, nem csak linux. Természetesen csak a játékok végett ! Hehe :) Továbbiakban a telepítés során feltett kérdésekre, egyértelműen válaszolok. Felhasználónév...stb
4. A telepítés kész. Újrainditás, cd kivesz !
Restart után GRUB-ból kiválasztjuk az Ubuntu Linuxot.
5. A rendszer betöltött -> Terminalba : "sudo aptitude update" majd "sudo aptitude upgrade"
A frissítés hatására naprakész rendszer.
6. Programok telepítését lehetne Synapticból is vagy terminalból is ,de most az
Ubuntu Szoftverközpontot használom ! Egyszerűség végett.
A következő csomagokat és programokat telepítem ebben a sorrendben:
KIZÁRÓLAG GNOME FELÜLETRE OPTIMALIZÁLT PROGRAMOKAT VÁLASZTVA. Teljesen elkerülve a KDE-s borzadályokat !
-Ubuntu korlátozott extrák (Ezzel feltepítve, java,flash player, divx codekek stb. egy az egyben)
-Emesene ( Windows Live messenger klónja)
-Vlc (film lejátszáshoz)
-Audacious (winamp klónja)
-Skype + hozzá magyar nyelvi támogatást
-Gimp (photoshop klón)
- Egyszerű compizConfig beállításkezelő + Extra plugins (Az extra effektekhez)
Kész is !
Irodai alkalmazásokat figyelembe véve : open office alapból fent van támogatva az word, excel, powerpoint fájlok megnyitását. Pdf megjelenítő úgyszintén. Csomagoló program úgyszintén.
Nautilius vagyis alias Sajátgép-ben F3 megnyomására 2 paneles (total commander szerü hatás)
7. Evolution levelező kliens beállítása :
Speciel nekem hotmail fiókom van, hosszas keresgélés után rájöttem ,hogyan lehet beállítani:
Pop3 : pop3.live.com SSL - 995-ös port
SMTP : smtp.live.com:587 TLS - bekapcsolva
Ezekkel a beállításokkal, akárhova viszem a laptopom, ahol van net rögtön letölti az összes emailem és válaszolni is tudok rá közvetlenül az Evolutionból. Így elkerülve a borzadály webes felületet.
Telepítés elkészült !
FINOMHANGOLÁS:
Hogyan érhető el a maximális gyorsaság a gépen?
(Indexelő szolgáltatás, marad a keresés végett)
Hol és mit kell ahhoz állítani, hogy az összes fölösleges szolgáltatást kikapcsoljam ?
(Indítópulton kívül)
Miért van az,hogy panelon beállított alkalmazások szépen sorrendbe vannak rakva, majd ZÁROLVA és következő újrainditásnál pedig a hálózatkezelő ikonja "szétpereg" ? Megjegyzem ha bezárom az alkalmazást és berakom újra akkor ,megint rendbe van az ikonja,de előfordul,hogy 3.-4. újrainditás után megint szétmegy ! :( Megjegyzem , zárt meghajtó a videókártyámhoz nincs, a laptopomba Intel GMA integrált videókártya van, de más gépeken feltepített meghajtó programmal is jelentkezett ez a hiba.
A hivatalos rendszerigénye az Ubuntu 10.04-nek 1 Gb RAM és 1 Gb Processzor.
Létezik olyan beállítási mód,amivel ennél kisebb, esetleg 512 Ram- al ellátott gépekre is fel tudom rakni és nem 1 év a betöltési idő, vagy csak Lubuntu XFCE asztali környezete lehetséges az ősrégi gépekre?
A gép : Compaq NC4000 laptop - 1300 Mhz , 256 MB osztott memória amiből 32 vagy 64-et leszív a videókártya. Tehát 192 Mb ram !
Izgatottan várom Linux mesterek és pro userek ,mi a véleményetek a leírtakról és milyen tanácsokkal láttok el engem és számos más fórum olvasót !
Köszönöm.