"Ami elromolhat, az el is romlik." :(
Volt egy családi vállalkozás, akikkel egyik ismerősöm már többször is szitáztatott pólókat. Nyáron velük csináltattuk meg az ubuntu pólókat. Nagyon jól dolgoztak.
Most ősszel ismét velük akartuk megcsináltatni a második körben igényelt pólókat. Amikor november végén felhívtam őket, hogy másnap mennénk a pólónagykerbe, és vinnénk hozzájuk a pólókat szitáztatásra, mondták, tele vannak munkával, nincs náluk hely, inkább a következő héten vigyük.
Emiatt egy héttel később mentünk el a pólónagykerbe (minek autózzunk kétszer), viszont addigra az igényelt 250 pólóból és pulcsiból már csak 179 volt raktáron, de legalább azt elvittük a szitázó céghez, a többit meg talán majd januárban el tudjuk intézni. A szitázó cég azt ígérte, hogy következő héten elkészülnek vele.
Következő héten hívtam őket, hogy pénteken mikor mehetünk a pólókért. A telefonban a csaj elmondta, hogy a csoki-homok színűekhez még hozzá se kezdett, mert nem tudta, hogy azokra milyen színmegoldással legyen a logó, ugyanis állítólag a homok színűre nem lehet rendesen rászitázni a narancssárga ubuntu logót. Pedig ezt már egy hónappal azelőtt megbeszéltük velük, és a srác, akivel eddig egyeztettünk, nem mondta, hogy gond lenne a színekkel. Kiderült, hogy a srác már nincs a cégnél, mert szakítottak. (Valószínűleg a csaj adta a vállalkozásba a pénzt, a barátja pedig értett a szitázáshoz, szervezéshez, stb.).
Na, ezek után egyeztettem a srácokkal, hogy mi legyen, majd megírtam a csajnak. Kövektező héten felhívtam, hogy jó lesz-e így. Azt mondta, jó, csütörtökre elkészül vele. Szerda este azt írta, hogy pénteken mehetünk a fekete pólókért. Amikor visszakérdeztem, "hogy-hogy csak a feketékért, a fehéreket még nem csinálta meg?", kiderült, hogy azok tényleg nem készültek el. (Pedig mintha előző héten azt mondta volna, hogy csak a csoki színű pólókkal volt baj, de azt nem, hogy egyáltalán nem állt még neki a szitázásnak.).
Péntek délelőtt felhívtam, hogy akkor délután mehetünk-e a pólókért. Azt mondta, hogy még nem végzett a szitázással, mert nem adtam visszajelzést, hogy megyünk-e pénteken.(Nem is kért visszajelzést - azt írta, pénteken mehetünk a fekete pólókért és pulcsikért.) Ekkor már kb. két hetes késésben voltunk, következő héten már Karácsony. Pár perc múlva visszahívtam, hogy akkor legalább az megoldható-e, hogy szombaton elvigyük a feketéket? Nagy nehezen kipréseltem belőle, hogy ha délelőtt tízre odamegyünk, akkor elvihetjük a cuccot. Sámli, aki korábban segített a szállításban, nem ért rá szombaton, és connor is csak délután tudott volna segíteni, de csak a délelőttben tudtunk megállapodni.
Szerencsére az egyik csillagász ismerősöm éppen ráért szombat délelőtt, így vele mentünk el a szitázó céghez. Ott újabb meglepetésben volt részem. A pólók elkészültek, de a pulcsik elejére nem szitázták rá az ubuntu logót. Azt mondták, hogy azért, mert az elején levő varrás miatt nem fért volna el, bár szerintem csak mellébeszéltek. De örültem, hogy legalább ennyi cucc elkészült, és elhozhattuk tőlük. Szerencsére csak 10 pulcsiról volt szó. Gondoltam, azt majd megcsinálhatjuk, hogy januárban egy másik cégnél nyomatunk majd az elejére is ubuntu logót, vagy aki ezt nem bírja kivárni, az átveheti most, és adunk 300 Ft engedményt.
Mindenesetre megfogadtam magamban, ha a náluk levő készlettel végeznek, a hiányzó pólókat már egy másik céghez visszük nyomatni.
* * *
És akkor tegnap délelőtt mászógéptől kaptam egy levelet, amelyben ezt írta:
óvatosan fizessetek a szitázós cégnek:( A fekete pólóról az első mosásánál szinte megsemmisült az "ubuntu.hu" felirat; ez azért van, mert nem sütötték rá rendesen a cuccot (nem hőkezelték a festéket).
(...)
ui: a hiba nem a mosásban volt, 40 fokon ment, és csak ez szállt el, tehát egyértelmű a dolog. Onnan is tudom, hogy magam is dolgoztam kiskoromban szitázóműhelyben.
Kérésemre készített is pár képet a kimosott pólóról:
Ezek után az #ubuntu-hu irc csatornán nekiálltunk megbeszélni, hogy mit tegyünk most. Tettem egy próbát, és a nálam lévő pólókból kimostam egyet én is (40 fokon). Kiderült, hogy erről is lejön a fehér festék, tehát valószínűleg az összes pólóval gond lesz.
Ma beszéltem a szitázó céggel, szerencsére még nem álltak neki a többi pólónak. Mondtam, hogy akkor egyelőre ne is nyúljanak hozzájuk (nehogy még több kárt okozzanak). Ugyanakkor azt állítják, hogy rendesen megcsinálták a hőkezelést... (a tények nem ezt mutatják :(
Mindenesetre mászógép szerint valószínűleg utólag is lehet hőkezelni a szitázott grafikákat. A már elkészült cuccot megpróbáljuk visszaadni a szitázó cégnek, hogy tegye helyre, aki pedig már elvitte, attól vagy visszavesszük a pólókat és pulcsikat, vagy azt javasoljuk nekik, hogy mosás előtt egy törülközőn keresztül vasalják át az szitázott részt.
Abban viszont már biztos vagyok, hogy szinte végig mellébeszélt a csaj, és valószínűleg nem is voltak tele munkával november végén. De legalább mondta volna meg, hogy gondjaik vannak, és most nem tudják vállalni a munkát...
Az biztos, hogy ezek után már mindenképpen másik céghez visszük a hiányzó pólókat...
A legrosszabb az egészben, hogy az Ubuntu-felhasználók már karácsony előtt szerettek volna hozzájutni az igényelt pólókhoz és pulcsikhoz, és most úgy néz ki, újabb heteket kell még várniuk :(