jani1701A hivatalos NV fórumban írják, hogy nem tervezik portolni az Optimus technológiát (és a wikipédia szerint sem), legalábbis ez volt nemrégiben az álláspont. Just for fun, csak Windows7 alatt működik ez az egész bazár, semelyik másik verzióban sincs meg a szükséges API a GPU váltáshoz. Magyarán ami nem win7, azon nem használható a kártya. Habár személyesen nem próbáltam, de több, mint valószínű, hogy így van.(megint csak a wiki-t emlegetem) Egyébként a linux kernelben már jobbára talán meg is lenne a szükséges támogatás, lassan talán az X-szerverben is. tehát egyszer majd lesz valami.
Különben arra jutottam, hogy amíg nincs zárt NV driver, és még, ha menne is netalán nouveau-val, akkor sem járnék jobban, mint most a működő HD graphics-al.
Hogy miért is?
Nincs hw videó dekódolás(hd graphicsnál megoldott), a 3D is csak esetleges(hd graphicsnál, ha gyengén is, de van), nincs tv out(ez is megy inteléknél). nincs power management. (jó, mondjuk a tv out nem izgat, power management meg kvázi most sincs, mivel nem lehet kikapcsolni/kapcsolgatni a gpu-t, állandóan megy)
Erre hivatkozván mondom én ezt.
És a wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_Optimus
ui.: tul képpen már csak az is jó lenne, ha ki bírnám kapcsolni, hogy ne legyen nevetségesen sz*r az akkus üzemidő. (kb HARMADaddig bírja, mint Windows alatt), persze ez is "túlélhető", csúnya workaround: win-t bootolni, ha járkálok.
uui.: Ami kellene az optimushoz: valami acpi hívás, amivel kapcsolgatni lehet a diszkrét kártyát; egy valami, amivel ki lehet rá küldeni feladatokat; egy valami, amivel át lehet másolni a lerenderelt képet az intel igp memóriájába; és valami kis tool, amivel megmondod, hogy mikor használja az NVidia kártyát a feldolgozásra.
Tehát úgy is fel lehet fogni, hogy az intel csip csak egy "filmet játszik le", amit az nvidia gpu-tól kap.(erősen leegyszerűsítve, és remélem nem mondok nagy butaságot, de a blokkdiagramjukról konkrétan ez látszott)