stroggAhogy látom, a legnagyobb gond az API körül forog.
Erre azt tudom mondani, hogy legtöbb feladatkörre számos lib létezik, és kis utánanézéssel el lehet dönteni, hogy az egy komolyabb / aktív project-e, érdemes-e rá támaszkodni. Annak is utána lehet nézni, mely projectek használják az adott libeket.
A második: ha sikerült kiválasztani a megfelelő libeket, az API nem változik olyan gyorsan, és viszonylag ritka a visszafelé nem kompatibilis változtatás. Ha pedig mégis megtörténne ilyesmi, a régi függvényeket/osztályokat stb általában 1-1 verzióig még meghagyják csak deprecated jelzőt kapnak ( ezt általában a changelogokban is megemlítik ), hogy a programok fejlesztőinek több idejük legyen a programjaik portolására.
Ha pedig a függőségek okozzák a problémákat, akkor a forrásból újra lehet fordítani a programot, és újra lehet csomagolni, de ez manapság már annyira nem gyakori probléma, főleg ha elsősorban csak az adott disztribúció tárolóit használjuk.
Végül pedig ha nem akartok a libekre alapozni, akkor ott van például a Java platform, ami linux alatt is támogatott, és egy nagy cég áll mögötte MS-hez hasonlóan. Egyéb platform független lehetőségek: php, python (bár itt kellenek libek) és még sok minden más.
A lényeg, hogy technikailag én nem látom akadályát a nyílt forráskód fokozatos bevezetésének, egyedül emberi gátai vannak a dolognak. A félelem a változástól és a tanulásra való hajlam hiánya.
Végül pedig szerintem így nézne ki jól egy esetleges átállás:
Első lépésben nyílt szabványok támogatása.
Második lépésben amit lehetséges lecserélni nyílt szoftverekre, pl openoffice, firefox telepítése irodákban.
Harmadik lépésben beszálítóknál platformfüggetlen megoldásokat preferálni.
Negyedik lépésként az OS-ek lecserélése. A felhasznált programok nagyjából már megegyeznének, így az átlag felhasználó a kicsit eltérő asztalon kívül mást nem venne észre.
A hibát okozó javításokról: nyilván egy olyan területen ahol a stabilitásra nagy hangsúlyt fektetnek, olyan disztribúcióra kell alapozni ahol szintén ez az elsődleges cél mint például debian. Ráadásul új verzió sem jelenik meg túl gyakran, így a gyakori migrálás sem okozhat túl nagy fejfájást. Emellett igen elterjedt rendszer, kizártnak tartom, hogy ne foglalkoznának azzal cégek, hogy debianhoz támogatást áruljanak.