KálmánbátyámHm...
Üdv, Kálmánbátyám..megint egyformán jár az agyunk. ( Nyilván egyszer már meg is jegyeztem valami hozzászólásban. )
Szóval én a Lucid-ból vért izzadva csináltam egy irodai linuxot, fél évembe került, míg " majdnem " olyan jó lett, mint a Jaunty, amiből annak idején két hét alatt csináltam meg ugyanezt. De ugye neki "lejárt".
Nem nagy durr, úgy nagyjából ahogy írod :ugye LTS, effekt nincs, metacyti , szimpla Alsa, skype, amsn, openoffice, pdf-szerkesztők, scanner, lemezírók, gimp, gthumb, vlc, alsa-player...Abev...és mivel wbar-t használok az alsó panel helyett, rajta még pár web-es alkalmazás, OCR, hírek, térkép, fordító, direktben a freemail, gmail..
Irodai célokra napi használatra nagyon bevát, igaz "csökkentett gnome-felülettel" , de így feltelepülve megáll 2,6 GB-on.
Windows-on nőtt kolléganőkket vettem rá, hogy a napi munkához használják, és teszik ezt minden gond nélkül, megszokták a gnome-ot, mert könnyű kezelni, tesreszabható...meg és a többi...
De nem érdekli őket különösebben a napi munkán kívül se a Windows, se a Linux, se a kismacska farka... -és az átlagfelhasználó, akinek munkára kell, általában így van vele..
A Jaunty-t megszokták, másfél éve, most magyarázkodok, hogy annak lassan vége, és nem értik, hogy miért...
Magyarázhatom én, hogy fejlődni kell....és ugye elmondhatom hogy lányok, nem megy a megszokott webkamerátok, ( a Jaunty-n ment, itt fél év alatt is szaggat..) - meg hogy amúgy kicsit lassúbban mennek a gépeitek, mert a rendszer átlagos terhelésé-t ha meggebedek se , akármit kérdezve és utánaolvasva se tudom 0,5 -0.8 -1,7 alá vinni üresjáratban se - hogy egy LTS miért ilyen..??- ( a Jaunty-n 0,02 sokszor ) , de nem baj, mert tavasszal itt a legújabb akárhanyadik kiadás, és ott még a megszokott ablakkezelőtök se lesz... no akkor jön a szöveg, hogy ugyan hagyjál már a fenébe, behozom otthonról a Windows-lemezemet, ugyan rakd már fel...
Aztán győzködhetek, hogy nem úgy van ám az, ez itt iroda, és BSA is van a világon..
Szóval szép a fejlődés, én nem vagyok ellene, de gondolni kéne egy olyan felhasználói rétegre is ( mert ez egyre szélesedik ) -akik "csak" használni akarják.
Most ezzel a Lucid-al lesz majdnem 3 évünk.. csak azt mondja meg valaki, hogy ha 5 gépen próbálom, és mind 2,6 GHz procival, vagy nagyobbal, és 1,5 - 4 GB DDR2 Ram-al vannak ellátva, és ugyanazok a dolgok vannak rá telepítve, mint a Jaunty-n, miért érezhetően lassúbb, mint a Jaunty ?
Hol itt a fejlődés?
Szóval jó lenne egy munkára is fogható, legalább 5 évig stabil, támogatott disztró is.
Aztán bánná a fene a "fejlődést" ami hol rosszul hol jól sül el..akit érdekel, biztos megnézi..én is megnézek minden linux-disztrót, amire csak jut időm...de először élni kell...