No, akkor én a szokott "precizitásommal", ami bőbeszédűségnek is felfogható, belecsapok a lecsóba.
Kis iroda vagyunk, kevés ügyfélforgalommal, a követelményeket kezdetben magunk se tudtuk, mit akarunk, de az idő folyamán azért kialakultak az elvárások.
Mivel semmi különösebb célszoftver-igény nem merül fel, sőt sokszor intelligens írógépként kell használni a gépeket, nem is volt olyan nehéz dolgom. ( Kivéve azt, hogy nem értek a linux-hoz, a képzettségemnek, és a szakmámnak éppen ehhez semmi köze, és csak hobbiból, és kíváncsiságból csinálom - és ami a legbosszantóbb,semmi alapképzettségem sincs semmiféle számítógépkezeléshez.. )
Hivatali levelezés : Általában igen sok, közhivatalokkal való kapcsolattartás, pályázatok, elszámolások vagyis a teljeskörű MS Office -aminek a megfelelőjét az openoffice-ban találtuk meg, nevezetesen az openoffice 3.0, illetve attól felfelé. Ugyanis a nyavalyás docx formátum miatt kellett odafigyelni, volt már hogy valamelyik tisztelt hivatal ilyet méltóztatott küldeni, és ha nem tudunk válaszolni,esetleg ettől a létünk függ..
PDF-kezelés, írás, szerkesztés. Lemezírás, cd-dvd, sokszor a munkához a skype is jól jön, mert távoli kollégákkal lehet megbeszéléseket tartani.
Azonkívül a mai világban már illik tudni lejátszani videókat is.
Scanner, nyomtató, Wi-Fi is elengedhetetlen.
Különböző web-es alkalmazásokat illik elérni ( majd írom alább, mert néha kellenek.)
És legyen a rendszer kissé " pofás" -és nem utolsósorban Windows-t tanult kollégák is el tudjanak rajta igazodni.
És lehetőleg saját telepítőlemezre ki lehessen írni, mert több gépről lévén szó, csak kényelmesebb lenne.
Úgy nagyjából ennyi.
És úgy nagyjából sikerült.
Az áttekinthetőség kedvéért igyekszem csoportosítani :
Irodai alkalmazások :
Openoffice.org 3.2. teljes pack, tehát dokumentum, munkafüzet, bemutató..stb
Gnumeric táblázatkezelő, gedit,ABEV nyomtatványletöltő, Evince, PDF-Editor,ePDFViewer,gscan2pdf, Xsane, karekterfelismertetőnek,illetve inkább szövegmentésnek az alábbi : http://www.newocr.com/ , webcamera :cheese, guvcview, Képkezelő : F-spot ( Egyszerűen bevált képeket leszedni a fényképezőgépről, így nem cseréltem le ) gthumb, - és a napokban derült ki, hogy a Gimp mégiscsak kelleni fog.
Megosztásnak elég lett a samba, és a nyomtatómegosztás, ha egymás nyilvános mappáit látjuk, és nyomtatómegosztás működik, elégnek bizonyult.
Hang : Kizárólag csak Alsa, minden pulse le van takarítva, kivéve a synaptic-ban egy-két libpulseplugin..valamiket, amiket nem hagy leszedni, mert rántaná magával az egész gépet. A volwheel hangerőszabályzója van kinn a panelon, az alsamixergui-val dolgozik össze, így ugye az is fönn van.
Internet : Skype ( működik, hang és kép is van ) gyorslevelezőnek aMSN, böngészőnek Firefox, gwget letöltéskezelő, Sun jawa 6 web, valamint a Dropbox, ami működik.
játékoknak ( ha valaki erre vetemedne munkaidőben ):a szokott gnome-games csomag.
Média : alsaplayer, goobox ( gyári, bolti CD-ket lejátszani, mert nem sikerült a VLC-t rábírnom ) -és akkor ugye a VLC. Zárt meghajtó van, compiz nincs, és így effektek sincsennek, de minden videó megy, és nem szaggat.
Web-es alkalmazások még : translator (fordító) , google-hírek, google-docs, google-térkép, blogger,freemail, gmail, youtube, időjárás (gkoponyeg) és web-es médiának még : http://onlinetvradio.info/ingyentv/tv/onlinetvhelp.tv ( igen sok még nem működik benne, még utána kell nyomoznom, mi hiányzik )
Lemezírásra : gnomebaker, brasero, graveman.
Egyébb programok még : mc, gnome-commander, ubuntu-tweak, gkrellm, system profiler and benchmark (hardinfo) MountManager, NTFS-beállító eszköz, BootUp-Manager,Remove orphaned packages ( Gtkorphan) , ubucleaner, Htop, Gparted, Remastersys, Samsung Unified Driver ( muszáj volt, mert minden nyomtatónk Samsung), wbar, wbarconf,
Kinézet : mivel a sci-fi, csillagos háttér nagyon bejött, a cosmos háttér van betéve a Usr/share/backrounds -ba, időnként váltja a hátteret, meg mellé egy pár másfajta háttérkép is, ne legyen olyan unalmas.
Egértémának az UE-Cursor-Set nagyon bejött, illik is a hátterekhez, de egy pár egértémát még töltöttem le, szintén hogy ne legyen olyan unalmas, beadható ( tuxcursor, ubuntu, Tesla...) és most találtam a Real-time Sunlight Wallpaper-t, itt írt róla valaki, az is működik. Van még gköpönyeg-applet, lássuk az időjárást, valamint a Gome-sensors-applet, szeretem látni a hőfokokat is.
És még fenn van az alien, build-essential, jó ha van.
Könnyű kezelhetőség : Van több dock is, de én a wbar-ban találtam meg a megoldást. Annakidején nagyon megtetszett a gOS, ha valaki emlékszik még rá. Célszerűnek találtam az alsó ikonsort, amit a wbar-al követtek el. ( A Gadgets-eket már nem díjaztam annyira..)
A testreszabásról, illetve a "design" -ről :
Mivel itt olyan dolgozókról volt szó, akik még Linux-ot se láttak, így a wbar-ra kiraktam mindenféle olyan alkalmazást, amire a napi munka folyamán szükség lehet. Tehát nem kell turkálni a hozzánemértőnek a Főmenüben, mert abból csak gond lehet.
A felső panelt meghagytam, afféle " értesítési terület" -ként, hogy lássák, hasonlóan a windows-hoz, mit nyitogattak ki.
Azonkívül csináltam egy jobbldali panelt, amin olyan alkalmazások vannak, amit a wbar-ba nem igazán célszerű, de "jó, ha van". Pl : Főmenü, kuka, Erőszakos bezárás gomb, asztalváltó, rendszerfigyelő ( proc.használat, memória, hálózat, rendszerterhelés ), htop, nautilus, Dropbox, hangerő, hálózat, és a Kilépés gomb..illetve kinek mi tetszik....
Első látásra kissé hülyén néz ki, de megszokható, és most ahogy elnézem az új leenedő unity-t, már nem is találom olyan fucsának, mert az is oldalt van, csak a másikon..de ugye ez a panel is áthelyezhető, vagy elrejthető, a füleket kiraktam rá.
És mivel lassan ezen is kevés akart lenni a hely, a sensoroknak csináltam egy bal oldalit is...az viszont el van rejtve, mint a Win-en a tálca. Képernyőmérettől is és felbontástól is függ, mert a sensorok áttehetők jobb oldalra is, akkor nem kell a bal oldali panel. Ezt külön szeretem a gnome-ban...
Első kép itt : http://dl.dropbox.com/u/4572111/irodaiNagy_1
Nem túl szép első ránézésre, a panelokat és a wbar-t a jobb láthatóság miatt megnagyobbítottam, a wbar jó része lelóg a képről.
Ez http://dl.dropbox.com/u/4572111/IrodaiVal%C3%B3s_2 viszont már a valós, mindennapi használatot mutatja, ha valakit zavar a wbar barna háttere, egy kattintással el lehet tüntetni. A kis méretű ikonok sem gond, ha ráhúzzuk az egeret, megnő a mérete, és kényelmesen kezelhető.
És mint látható, mindent a panelra, illetve a wbar-ra raktam ki, az asztal az " Munkaterület" -így alakult ki, és roppant célszerű, nem úgy, mint a windows-nál, hogy ott vannak az ikonok. Magyarán szólva, mindenki oda ment, ott tarja a kacatjait,kényelmesen lát mindent, és a munka végeztével mindent helyrerak, vagy a saját mappájába, vagy egy "gyűjtő" -nek, vagy akárminek elnevezett mappába.
Ez http://dl.dropbox.com/u/4572111/irodai_htop_3 a Htop, innen látszik, hogy üresjáratban nem is olyan sok a memória, proci, rendszerterhelés, sőt kifejezeten jó.
És végül még egy kép : http://dl.dropbox.com/u/4572111/irodaiHi%C3%BAz_4 itt látható néhány egérkurzor még , valamint a rendszer "névadója" - és nem véletlenül ezt a hátteret mutatom.
Mert itt akarok áttérni arra, hogy a kollégák " átszoktatása" a linux-ra.
Itt most nálunk nőkről lévén szó, én ezt tapasztaltam, ha valami kedvenc macskájuk ( van még 1-2 ilyen a backgrounds-ban ) - megvan, és felfedezik az Asztalt, mint olyat, hogy ez nem olyan, mint az otthoni windows, hanem lehet rajta dolgozni - és a wbar-ban egy kattintással meg ott van minden, ami kell ! -egyszerűen nincs gond.
Nem is volt.
Meglepően ritkán kérdeztek, úgyhogy az átállás olyan simán ment, hogy nem is gondoltam...
( Zárójelben jegyzem meg , hogy az egyik kolléganőnek már otthon is ez van, / valaki felrakta neki ?!!/ igaz osztott rendszeren egyelőre az xp mellett - viszont az xp-t mint kiderült, azóta a kutya se használja - a másik kolléganőm egyetemista fia a napokban látogatott meg, nem-e tennénk neki a Vistá-ra egyelőre virtualban egy Kiwit /tettünk/..szóval érdeklődés az van )
Bizonyára feltűnt, hogy ugyanazon munkákra több alkalmazás is van. ( Pl. : pdf, lemezírás...)
Ennek két oka van. Az egyik szoftveri, a másik az emberi.
No most ez érdekes. Az álmom olyan rendszer, amiben minden munkára egy alkalmazás való, és az működik.
Csak az nem jött még össze.
A szoftveri oka az, hogy nem megy, illetve megy ha akar, és tegnap még ment, de ma már nem megy...aztán holnap megint megy.. aztán egy frissítés megint szétcseszi...aztán két nap múlva egy másik frissítés helyreteszi..( vagy nem ). Utálatos dolog, ubuntu-fanok itt lehet belémverni a csúfot, de ez van !
A másik ok az emberi.
Ahogy észrevettem, pl. pdf-kezelés: az egyik kolléganő el tud igazodni az egyik pdf-szerkesztőn, a másik a másikon, a harmadik egyiken se...de elmondás után már mindegyiken...
Szóval a végkövetkeztetést levonva, azért van több, hogy hátha mindenki tudja épp azt kezelni, ami épp ma nem esett szét..és éppen ért hozzá..
Hogy melyik ablakkezelő, vagy grafikus felület ? Nem tudom egyértelműen..innen kezdve, hogy itt a wbar, a felhasználó ott megtalál mindent..neki tökmindegy, hogy azt az izét..ami nem is tudja, mi, LXDE.nak, Openbox-nak, vagy Xfce-nak, esetleg épp Gnome-nak, vagy KDE-nak hívják. De a fő, hogy odakattint a wbar-ikonra, és elvégzi, amit akart.
Nem is érdekli, munka végeztével megy haza.
És ez éppen így van jól, szerintem.
Szóval vegyük már észre, nem mindenki Ubuntu, illetve linux-fan és ha nem az, attól még nem értéktelen ember.
Inkább próbáljunk neki, a hasznos munkavégzéséhez, amiből él, használható rendszert elétenni.
És ha sikerül, a Linux célt ért.
Lehet, sikerült rávilágítanom a linux, ( ill. az Ubuntu ) másik, talán elhanyagolt oldalára? Amit úgy hívnak, hogy stabilitás, és munka, tehát kenyérkereset ?
Nem vagyok az újdonságok ellen, fejlődni kell. De nem várható el az " átlagfelhasználótól" aki munkára használja, és utána hazamegy, és éli a magánéletét, hogy félévente teljesen új, néha használhatatlan, és /esetleg/ fölösleges újdonságokat tanuljon meg, és ráadásul ez a munkavégzésben is akadályozza. Mert abból él.És közben a főnöke meg hülyére macerálja, hogy : na akkor mi van ?? Dobd már el ezt a sz@rt..mondtam hogy semmire se való...itt a Windows... És ez nem játék ! Megélhetések, emberi egzisztenciák függnek tőle.
Valahol kellene egy kompromisszum. Hogy hol, azt döntsék el az illetékesek, én nem tudom, megelégszem a probléma felvetésével. ( Ugye a kibicnek semmi se drága, mivel nem vagyok olyan helyzetben, hogy az eseményeket befolyásolni tudjam, így próbálok alkalmazkodni, mondván, hogy : ajándék lónak ne nézdd a telepítőlemezét " - de azért vélemény lehet...)
Ez az egész rendszer mini.iso-ból épült fel. Éppen mikor azzal próbálkoztam, hogy mini.iso-ból építgessek, B2man akkor rakta fel az oldalra ezeket : http://ubuntu.hu/node/17073 - az én mini.iso-m akkor még volt 1,5 MB...így elmentem a könnyebb ellenállás irányába, és B2man server Jaunty-ját vettem alapul, ( amit látom azóta már levett )
Szóval azt frissítettem először Karmic-ra, aztán Lucid-ra ( még mindíg megállt 1,2 GB-on ) - és azután kezdtem rá pakolni a fentebb leírt dolgokat. És nem bántam meg. A teljes nagysága feltelepítve 2,6 GB, és működik, ( az Ubuntu gyerekbetegségeit leszámítva ),viszonylag pofás, a mi célunknak megfelel, remastersys-el ki tudom írni.
B2man-nak külön köszönet, mert óriási türelemmel, legtöbbször direkt-ben aMSN-en vezetgetett, mikor még annyit se tudok, hogy kell azt a nyavalyás tar.gz-ben levett samsung drivert felrakni...meg minden egébb dologben is készségesen segített,és segít máig is.
Ugyanúgy itt az oldalon is, ha kértem, kaptam segítséget /amin ugyan a kérdések és problémák felvetésének 90%-át nem is értettem , de örömmel konstatállom magamon, hogy fejlődőképes vagyok, mert már lassan csak a 70%-át nem értem /
Végkövetkeztetések :
Kell egy stabil disztribúció, amiről feltételezhető, hogy pár évig működni fog.
Kell valaki hozzáértő aki erre felrakja a célspecifikus programokat. / ha vannak /
Kellenek / kellenének / célspecifikus programok.
No most mindenki a piacról él.Célspecikfikus programokat többnyire pénzért csinálnak, mert a készítője is szeretné látni a munkája ellenértékét, mert belefektetett, néha igen nagy munkát. És ez független attól, hogy linux-ra vagy windows-ra csinálja. Neki is élni kell.
A Linux ingyenes, mint alaprendszer, de az esetleg rátelepített , célspecifikus programok már nem biztos, hogy azok !/ ha vannak egyáltalán/
Hú.. no kiéltem a grafomániámat egy darabig...