Üdv. mindenkinek.
A Debian nem elavult, hanem más filozófiát, hozzáállást képvisel, mint az Ubuntu.
Ha valaki nem restell " guglizni " és utánaolvas, gyorsan kiderítheti.
Nincs kiadási kényszer-határidő, kiadják ha kész van. Fő szempont a stabilitás, sokszorosan kipróbált csomagokat raknak csak bele. Ettől tűnik ósdinak, de szerintem nem az.
Akár örök vita tárgya is lehet, hogy az Ubuntu szaladt-e nagyon előre, vagy a Debian maradt le..szerintem a kérdés költői, és megválaszolatlan, ki-ki döntse el maga.
Kétségtelen, hogy nem tol úgy az ember feneke alá mindent, mint az ubuntu.
De gyorsabb, szerényebb a gépigénye...és talán stabilabb is. ( no most harapják el a torkom az ubuntu-fan -ok...)
Aki a debian-ra adja a fejét, szerintem túl van a napi felhasználó szintű ismereteken mindenképpen szorult bele némi kreativitás, akkot viszont nem lesz gond.
Pár dolog nincs, néhány dolog másutt van, vagy máshogy kell feltenni... ennyi.
Csicsára, "szemcukorkára" amit én csak parasztvakításnak tartok , kevésbé van kihegyezve, de azért lehet pofásítani ( nekem pl. minden gond nélkül ment rajta a wbar..), a compizt viszont nem néztem, mert nem érdekelt.
Mindenképp a DVD-s változatot javaslom, az teljesebb..a CD-sből úgyis kettőt kellene letölteni...vagy esetleg a netinstall, de több idő kell hozzá.
A Lenny-hez hasonlítva, a Squeeze, bár még tesztváltozat, nekem úgy tűnik, többet tud..nálam mindenképpen egy második rendszer lesz az Ubuntu mellett, ha kijön a végleges.
Nekem a Wi-Fi-vel volt gond.. kábelt kellet beledugnom, hogy legyen net..de valószínű, hogy a hozzánemértésem okozta, majd idővel utánanyomozok.
És úgy tűnik, mivel a Debian a " nagy ős" -megtűrik itt az oldalon is, tehát kérdezni is lehet.