Üdv.
Én csak biztatni tudlak.
Miután fél évig csiszolgattam a Lucid-ot, végre már nagyjából azokat tudja, ami nekem kell, így fennmaradó kapacitásomat Debianra fordítottam.
Vagy 3 hete felraktam a Squeeze -t netinstall-ból.
A debian "szentírás " szerint, 5 particióra. ( boot, ./, ./var, ./home, swap ).
Először karakteres módban, kezelőfelület nélkül.
Aztán kapott xserver-xorg, gnome-core, és gdm-et.
Innentól lett grafikus felületem, és megállt 1,2 GB-on. !
Ja, és képes 49 MB ramot enni, 0,00 rendszerterhelés mellett !
De szinte semmi rajta, még a terminált is utána kellet feltenni.
Aztán szép sorban elkezdtem rá felpakolni azokat, az elsősorban irodai dolgokat, amik nekem kellenek,
Két dolog kivételével minden megy. Azoknak még utána kell olvasnom, vagy ha nem megy, esetleg segítséget kérnem, de nem sietek, ráérek.
Nem tudtam a mappámat ( Nyilvános) - még úgy megosztani, mint az ubuntunál, hogy egy katt...valami más trükkje van, én látom ugyan a másik 3 ubuntu-s gép nyilvános mappáját, de ők nem látnak ...
A másik, hogy a Wi-fi-t nem tudtam bekonfigurálni... de az se zavar túlságosan, van kanócom bele...
Még a Skype is, amivel pedig még minden Ubuntu alatt megharcoltam, kapásból elindult, kamerával együtt. Pedig csak Alsa-hangrendszert kapott.
Nyomtatóimat ( samsung-ok ) a splix telepítése után egyből látta, sőt a többi gép megosztott nyomtatóit is, van scanner, két progi is, ( xsana, simple-scan )
VLC-t feltéve minden videó megy, mp3-ra Alsaplayer van.
Csicsák nem vonzanak, effektekért nem vagyok oda, amit mgszoktam, az a wbar...azt viszont feltettem .deb-ből, a wbarconf-al együtt, háttereket is tudok cserélni, egértémákat tudok feltenni..más meg nem igen vonz.
Egyvalamire nekem ez a rendszer elképesztően jó : Tanulni !
Nem akar " egy katt " ra mindent felrakni, igen sűrűn kell a terminál, vagy a synaptic...
De alapvetően nagyon stabil, pedig még tesztváltozat.
A gépem se túl erős, tesztgépnek használom, egy régebbi IBM-gép, 1,8 GHz proci, 640 MB SD-ram !
De gyorsaságban, úgy érzékszervileg nézve, mintha ráverne a Lucid-omra, pedig az itt mellette egy 3,2 GHz-es, ikerprocis, 4 GB DDR-ram-os gépen megy ! ( Remélem, az Ubuntu-fan-ok nem köveznek meg...)
Ja, és mivel kihúzható rack-ben van, ( amit egyébként nem igen kedvelek, mert hírhedt vinyó-gyilkos ) - ha átteszem a 3,2 GHz-es masinába, száguld, mint a veszedelem..nem igen láttam még olyan progit, ami szinte a kattintással egy időben nyíljon, csak itt...
Szóval szerintem a befektetett energiád nem fog kárbaveszni.