phoenixNem valószínű, hogy lesz D3D. Ezért: Direct3D is part of Microsoft's DirectX API. Direct3D is only available for Microsoft's various Windows operating systems (Windows 95 and above). Ezzel a kártyával hasonló cipőben jártok mint mi. Ajánlom figyelmetekbe a Sis650 topicot.

sdcEz csak egy dolog, amit írtak... A wine és cedega is támogatja már a directx-et.

• sdc válaszolt erre.

phoenixEz jó hír. Esetleg azt is tudod, hogyan kell beüzemelni? Mert a másik topicban senkinek nem jött össze. Az én kártyám xp alatt rendelkezik D3D megjelenítéssel, de Ubuntu alatt semmi sincs, aminek pici köze is lenne a 3D-hez.

sdcMilyen a kártyád? Nálam Nvidia kártyával fut simán a d3d.

• sdc válaszolt erre.

sdcEzt nézted már? http://ubuntu.hu/forumtema/amd-sis-m661

• sdc válaszolt erre.

phoenixTermészetesen néztem már. Sajnos semmin sem változtat. Akár felrakod ezt a drivert, akár az ubuntusat használod, ugyanazt az eredményt kapod. A Sis kártyák közül ez csak pár fajtára ad megoldást (állítólag, bár nem találkoztam elő emberrel, akinek ment volna) Xp alatt van D3D-m és sok játék fut, van TV-out és külső monitor/projektor is használható. Ubuntu alatt azonban se D3D, se játék, se TV-out, se külső monitor. (Más linux disztribúcióknál is ez a helyzet.) A világhálón akárhol is kutatsz, mindig erre az egy oldara irányítanak: http://www.winischhofer.net/ Ha feltelepítem, annyi lesz az összes változás, hogy megjelenik egy újabb program, ahol beállíthatnék pár dolgot, de hatástalan. Továbbá vannak csomagok, amelyekből nagyon régieket kéne használnom, ami megint csak kérdéses végeredményt ad.

sdcA Linux-os játékok se mennek? glxgears? glxinfo mit ír? Zárt meghajtókat engedélyezted? Compiz fut?

• sdc válaszolt erre.

phoenixA válaszok a kérdések sorrendjében: Sajnos nem. Ilyenek mennek, mint pl wormux, battle for wesnoth vagy openttd. Csakhogy egyikhez sem kell 3D. De Tux-szal a hegyoldalról nem tudok leszánkázni, mert behal tőle a gép. Ez a glxgears elég lassan és szaggatottan, de megy. Mondjuk melléktermékként feltűnően sok hő keletkezik. A glxinfo sok dolgot kiírt, de asszem Te erre vagy kiváncsi: direct rendering: No Zárt meghajtók engedélyezve vannak, de csak két ilyent kínált fel: a modemet és a wifit. Ezek után nem meglepő, hogy nincs compiz sem. Sőt: a Rendszer-->Beállítások-->Megjelenésnél a Vizuális effektek között már a középsőre (normál) sem enged kattintani. Csak az effektek nélküli opciót engedi.

phoenixHogyan installáljam? Vagy csak egyszerűen cseréljem le a fájlt?

sdc"All you have to do is moving sis_drv.* to /usr/lib/xorg/modules/drivers/ and modify your Xorg.conf from vesa to sis, by typing: $sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg ." A két állományt a /usr/lib/xorg/modules/drivers/ helyre kell tenni és a Xorg.conf fájlban vesa helyett sis-t beírni a meghajtódriver-nél a következő parancs segítségével: sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

• sdc válaszolt erre.
                      Ennyivel később: egy hónap

phoenixMa végre volt egy kis időm kiprópálni ezt a sis drivert. Látszólag minden a legnagyobb rendben, ugyanakkor a végeredményben sajnos nincs változás.

Ennyivel később: 2 hónap

Ugyanezzel a problémával küszködök mint sdc, nincs 3d gyorsítás. Annyi különbséggel hogy az integrált videókártya típusa sis 660. Egyenlőre se a osztrák programozó drivereit se ezt nem próbáltam. Holnap vagyis ma letesztelem hátha jutok valamire.

Ennyivel később: 14 év