zltAzt mondod, hogy olyan terméket kell venni ami normálisan támogatott. Nekem ez a mostani a harmadik laptopom. Mind a három különböző márka volt (Fujitsu, Asus, és a mostani DELL). Az egyikbe intel a másodikba Nvidia, ebben pedig ATI van. MIndeggyik videókarival sokat szenvedtem, még az Nvidiával is, de az mondjuk legalább működött végül.
Az meg, hogy az mplayer nem képes lekezelni egy többmagos processzort, szerintem egyértelműen a canonical hibálya.
Amúgy is nehéz rávenni egy embert, hogy térjen át linuxra, de ha egy friss amatőr felhasználó ilyen problémákba ütközik, akkor vissza fog térni másik rendszerhez, és ez nem igazán segít az ubuntu elterjedésében.
Rendbe, hogy én fordítok új mplayert, és már szinte mindent megcsinálok parancssorból is... tehát nem vagyok kezdő, de a kezdők nagy részét (nem mindenkit, de jelentős részét) ezek a problémák eltántorítanak. És szerintem akkor fog csak az ubuntu hardwere támogatása jelentősen megnőlni, ha a felhasználótábora is megnől. Mondjuk nekem nem volt sok hardwere gondom, legfőképp csak a videókártyákkal, de mégis milyen szép lenne, ha a nagy gyártók fejlesztenének rendes driver -eket linuxhoz.
Meg a másik, hogy azonos árkategórián belül az ATI kártyák jobbak. Szerintem is jobbak az Nvidia karik, de azonos árért az ATI bizony többet nyújt.
Remélem kezdeni fognak valamit ubuntuék ezzel az ATI kérdéssel, mert különben ez könnyen nagy hátrányba taszíthatja őket szerintem, és annak nem örülnék.
Én nem azt mondom, hogy az ubuntu rossz, ne érts félre, különben nyilván nem használnám, csak szerintem vannak a unity -nál fontosabb feladatok amire koncentrálhatnának.