Ezt milyen gépen, és milyen GUI-t használva tapasztaltad?
Mert például én egy régi DELL optiplex PIII-as géppel sokat kísérletezek mostanában. Sokféle rendszert feltettem, másat tettem helyette stb. A PClinuxOS az egyik legremekbeszabottabb op. rendszer, nekem nagyon tetszik, de szerintem messze nem a leggyorsabb. A fent említett gépen, főleg LXDE és Xfce GUI-es Linuxokat futattam/futattok. Többek között a PClinuxOS-t LXDE felülettel. Ez, az én gépemen, lassúbb volt mint a Lubuntu, a WattOS, a Slackware derivátumokról mint, Zenwalk, Salix nem is beszélve. Talán a Linux Mint 9 LXDE volt csak lasúbb valamivel.
Ez csak az én tapasztalatom, de csak ezzel a kezelőfelülettel. Lehet, hogy mondjuk KDE -vel gyorsabb a többinél, mivel arra van optimalizálva. Egy ideig a másik, újabb gépemen (AMD 3200+, 1GB RAM) volt fent a GNOME-os verziója a PClinuxOS 2010-nek, az nagyon jól sepert, de azon az Ubuntu sem lassúbb, meg amelyik gépen gyorsan mennek nehéz észre venni a különbséget, így én sem láttam számottevő sebességbeli eltérést. Egyébként is szerintem hardware-től is függhet.