Jó topik :]
1. Xorg
Először is felhívnám a figyelmet, hogy nem csak az Ubuntu-n, de az általam vizsgált jópár disztribúció alatt nincs megbarátkozva a Xorg az újabb USB-s egerekkel. Értem ezalatt a 3. azaz a középső gomb (görgő) általam ismeretlen célú "emulálását", mely konfigurációs szinten az
Emulate3Buttons
név alatt nyugszik. Az ebből eredő probléma pedig az egérrel való kattintás tizedmásodpercekkel való késése. Sokan szinte észre sem veszik, vagy éppen azt gondolják nagyon kapkodnak, és ezért nyugszanak bele abba, hogyha valaki villám mozdulattal kíván kijelölni egy sor szöveget, ám az csak az ötödik karaktertől lesz kiválasztva, de ugyan ez a helyzet akkor is, ha mérgünkben kiakarunk vágni egy fájlt a kukába, ekkor mindig melléhúzunk és egy nagy jelölőnégyzetet hagyunk az asztalon.
Eleinte a xorg.conf konfigurációs fájlban kellett letiltanunk ezt a funkciót, mely után ugyancsak hibátlanul működött a középső gomb, viszont a késések is megszűntek. Idővel, ahogy jöttek az újabb Ubuntu-kiadások és a Xorg is változtatott magán, a 9.10 alatt egy policy-t kellett készítenünk a HAL-ban, mellyel kiiktathattuk eme bosszantó hibát. 10.04/.10 alatt már HAL sincs. Vissza a Xorg-hoz, viszont előbb konfigurációs fájlt kell készítenünk az X11-ben, és itt ismét, immáron egy másik, a régitől eltérő módszerrel érhetjük el azt, hogy egerünk időben reagáljon.
Minden új telepítésnél nekem ez az első, amit megcsinálok. A probléma csak az, hogy a régi módszerek nem működnek örökké, és amint megjelenik egy új kiadás, máris böngészhetek az ubuntuforums-on, meg a launchpad-en, míg meg nem lelem a megoldást.
Ha legalább az Ubuntu utánajárna ennek a dolognak, annak nagyon örülnék :]
2. CUPS
Szívem szerint kevés a nyomtató a CUPS-ban. Sok embert látok szenvedni a Canon nyomtatókkal. Közéjük tartozom énis az iP2600-asommal, amihez létezik ugyan .deb alapú driver, de ez annyit tesz lehetővé, hogy a nyomtatómat láthatóvá tegyem a rendszer számára. Semmi extra beállítás, a szövegszerkesztőből és egyéb helyekről történő nyomtatással zabálja a tintát, és ha kifogyott a szines, hidegen hagyja. Patronok tisztítása és egyebeket tartalmazó beállító felületet kizárólag egy paranccsal hozhatok elő, mely nyomtatásra is alkalmas, de aztis csak PDF-ből. És ha újra megnyitom, minden beállítás nullázódik.
A CUPS-ban van iP2000, és iP3000. Aki eközött vásárolt, az számítson egy kis szenvedésre, vagy vásároljon egyéb, 3. forrásból származó alkalmazást a nyomtatója kezeléséhez.
3. Fonts
Rendszer szinten a 10-es betűméret használata nekem kissé órmótlannak tűnik. Más felületek egyaránt a 9.-es betűméretet használják, szerintem itt is bőven megfelelne.
4. CAD
2010-ben az AutoDesk visszatért szülőplatformjához, az Apple Mac OS-hez. Ha ők nem is, egy csapat jót tenne a nyílt forráskódú társadalomnak, hogyha egy minimum 80%-ban funkcionális, kompatibilis CAD-szoftvert létrehoznának, mondjuk a Microsoft Office kontra OpenOffice.org mintájára.
Más nekem nem nagyon hiányzik, ha ezekkel sem kellene foglalkoznom, nos... lehet több időm maradna használni az Ubuntu-mat :]