StanSmithHadd szóljak "bele" én is. :)
A Unity nem külön oprendszer, az az Ubuntu jövőbeli grafikus felhasználói felülete lesz, és csak a következő (11.04-es) Ubuntuban mutatkozik be élesben (illetve már a 10.10-es netbook editionben is ez van, de az még nem elég kiforrott) .
A lényegi változtatások a következő Ubuntu verzióban ezek lesznek: eltűnik az alsó panel, és helyette egy dokkon futnak az alkalmazások, továbbá a felső panelen egy globális menü lesz, ahol minden megnyitott program/ablak vezérlőgombjai megjelennek majd (így helyet spórolva). Gondolom most már belőled is majdnem kiszaladt a meglepett szó: IGEN, ez teljesen úgy hangzik, mint az OSX. :) Valóban, a Unity-vel az OSX felé tesz egy jó nagy lépést majd az Ubuntu.
De addig amíg ez nem lesz stabil és kiforrott verzió része, szerintem a 10.10-est használd, és ha hiányzik az OSX-ból ismert dokk, akkor azt itt is megoldhatod a Docky nevű pehelysúlyú alkalmazással. :) Mellékelek is "poénból" egy képet a jelenlegi asztalomról: ismerős feeling, nemde? :)
http://img571.imageshack.us/img571/6164/kpernykpb.png
Én csak tippelni tudok, de szerintem nem lesznek hardveres gondjaid, minden alapból úgy fog menni mint a karikacsapás. Ha meg mégsem, gyakorlatilag mindenre van elég egyszerű megoldás, és akkor majd a közösség segít Neked. :) De addig is ha CD-ről vagy USB-ről bebootolod a 10.10-es Ubit, egyből, telepítés nélkül láthatod, hogy a számodra fontos hardverek (wifi, nyomtató, stb.) működnek-e. .-)
Szerk.: azt el is felejtettem mondani, hogy az Ubuntu alapból képes olvasni a Macintosh fájlrendszert minden buherálás nélkül (windowson ehhez külön program kell), csak ahhoz kell belenyúlni, hogy írni is tudja, de ez így is respekt szerintem :)