noodlayHát, nem is tudom, melyik ágra válaszoljak :-)
Szóval, ha valaki forkolja a programunkat, az hosszú távon nekünk is jó. Én abban hiszek, hogy az emberi tudás egyetemleges, és lehet, hogy kitalálok valamit, de ha aztán ezt valaki nálam jobban csinálja, hát uccu neki! Ez a fejlődés. Az ember azért került a csúcsra, mert minden más élőlénynél hatékonyabban vette át az egyre jobb technikákat. Egy cégnek abból az átmeneti időszakból kell megélnie, amíg csak ő vagy csak néhányan foglalkoznak adott dologgal (köznapi nyelven, "amíg pénz van benne").
A faxos példára: igen, ez megtörténhet, meg is történt velünk nem egyszer. És igen, egy idő után mi is ingyen adjuk a drivert (a példánál maradva). Viszont addigra mindenki faxot akar venni (azaz a megoldás iránt megnő a kereslet), és jól megélünk belőle, még közel nulla példányonkénti haszon mellett is. Engem nem zavar, ha nem csak az én cégem él jól belőle.
A másik fontos dolog, hogy éppen a számítástechnikában rettenetesen hamar avulnak el a dolgok. Aki itt arra számít, hogy kitalál valamit aztán 30 évig abból él, az pofára fog esni :-)
Azaz a számítástechnika területén, mikorra másolni kezdik a dolgaidat, nem az a kérdés, hogyan akadályozd meg. Az igazi kérdés, hogy készen vagy-e már a következő másolandó dolgoddal :-) ? Amit persze a felfutási időszakban jó pénzért adsz...