danegMSN: Emesene < nincs hang/videóbeszélgetés, de egyszerű, hasonlít az eredetire és beleolvad a grafikus környezetedbe; ha mindenképp kell hang/videó akkor aMSN
Zene: Rythmbox jó, fent van alapból. Ha mindenképp winamp klón kell, akkor Audacious vagy XMMS
Fájlkezelő: Én azt használom, ami alapból fent van (Nautilus), ha mindenképp két paneles kell, akkor Konquerorra esküsznek sokan, de az nem natív GTK-s alkalmazás, magyarul nem illik bele az asztali környezetedbe, plusz felrak még egy pár egyéb csomagot is magán kívül
FTP: Részemről egy Firefox kiterjesztést használok, úgy hívják FireFTP, amúgy gyakorlatilag bármelyik fájlböngésző tud, szal nem kötelező külön program
Böngésző: Firefox. Ha egy lightosabb, erőforrástakarékosabbra fáj a fogad, akkor meg Midori.
Weblapkészítés: Gedit, az alap szövegszerkesztő. Kiemeli a HTML kódokat színekkel, és aztán ha megszerkesztetted megnézed a böngésződben. (Nem vagyok híve a grafikus és nem forrás alapú szerkesztőknek.)
Flash készítő: Passz.
Video szerkesztő: Nehéz ügy. KDenlive, vagy ha csak gyors hang/kép/feliratsáv ki-be-tevésről újra kódolásról van szó, akkor meg Avidemux.
Hangszerkesztés: Audacity
Film: Mármint videólejátszó? Totem, ő az alap Médialejátszó, mindent lejátszik. Gyengébb régebbi gépeken lehet gondja H264 kódolásu filmekkel, illetve a csicsa nem beleégetett feliratokat nem jeleníti meg. Ha bármilyen gondod lenne totemmel, akkor mplayer.
Grafika ( rajzolás ): GIMP, alapból fent van, ez egy "lájtos" Photoshop, csak épp tök más milyen kezelőfelülettel, szal PSről jövő felhasználók általában hisztiznek, hogy nem értik, mit hogy kell. Én már Windowson is ezt használtam. Megjegyzendő tény, ha van egy legális Photoshop CS1-ed, vagy régebbid, azt Wine alatt tudod használni. (Wine egy windows program kompatiblitási réteg. Minél régebbi/kevésbbé szofisztikált egy windowsra írt program, annál nagyobb valószínüséggel képes lesz elindítani Ubuntu alatt.)
Torrent: Transmission van alapból fent, nekem valamiért nem tetszik, de nincs igazán konkrét érvem ellene. Én a Deluget, a kb. uTorrent klónt használom. Ha Azureust használtál eddig, akkor használhatsz ezután is. (Én rühellem, mert javás, ergo fölös erőforrás zabáló.)
E-mail kezelő: Evolution van fent alapból, ha nem tetszik, akkor Thunderbird. Egyiket se használtam ezidáig.
Letöltés ( pl: DC++ ): Én részemről minden letöltésemet, ami nem FTP és nem direkt HTTP azt torrenten végzem, szal Deluge.
TV: TVtime. Már két különböző márkájú/típusú TV tuner kártyám is felismerte. Megy.
Hardver infó ( pl: windows alatt az everest ): Jó kérdés. Alapból nincse fent egy olyan, ami központosítva kijelzi grafikus felületen, hogy milyen hardvert ismert is fel a gép. Szal egyik helyen megtudod, hogy milyen procid van mennyi Rammal, a másik hely meg mutatja, hogy milyen drivereket tudsz még ki be kapcsolni. ... Szal passz.