3r1cHi!
Szerintem a kinézetével nincs gond, hisz az is a gnome-ot használja, ebből kifolyólag úgy csicsázod, ahogy akarod (én felraktam rá a compizt és a cairo-dockot is és sokkal gyorsabb volt, mint Ubin, ráadásul, nekem a cairo-dock Ubin nagyon bagos - sajnos régi ATI kártyám van - viszont UHU-n csak icipici hibákat találtam).
Nekem különben nagyon tetszett, hogy tökéletesen átvette az Ubuis beállításaimat, csak néhány progit kellett újrahúzni (a telepítésnél azonos /home-ra, azonos felhasználó névre tettem az Ubival és nem csinált galibát!).
Az is pozitív - szerintem -, hogy telepíthető ext4-re. Kipróbáltam néhány kis hardverigényű disztrót, de soknak pont az a hibája, hogy ezt még nem oldották meg, így az ext4-es adattáramat nem érem el.
Véleményem szerint - bár még csak pár napja használom - hasonlít a Xubuntura, legalább is, ami a frissen felrakott rendszer használhatóságát és megjelenését illeti ( a gnome kinézetet sikerült egy xfce szintjére lebutítani). Sőt, bizonyos dolgokban nagyon pozitívan csalódtam: a telepítés után azonnal kezel olyan médiafájlokat, amiket az Ubuntun - szerzői jogok miatt - utólag kell telepíteni, ráadásul ezeket a fájlokat a lives-CD-ről is egyből tudja indítani.
Én amit nagy hibájának találok, hogy nem találtam hozzá rendes doksit, csak egy 2003-as kiadású könyvet - ami egyébként jónak tűnt, csak a problémámat nem tudtam az alapján megoldani (nem néztem át részletesen, hogy mi változott az UHU-ban 2003 óta, de szerintem elég sok ahhoz, hogy egy kezdő UHU-s ne tudjon az alapján a könyv alapján elindulni).
A másik a közösség hiánya. Bár van weboldaluk, nincs egy jól áttekinthető fórumuk - vagy legalábbis én nem találtam (amit találtam egy pár száz regisztrálót magába foglaló számomra nehezen áttekinthető, a túlzottan leegyszerűsített, nem felhasználó barát oldalacska).
Ami még cifra volt számomra: az is gondot okozott terminálban, hogy rendszergazda legyek, mert nem elég beírnod a parancs elé, hogy sudo és írod a megnyitni kívánt alkalmazás nevét, hanem beírod, hogy "su-", nyomsz egy entert, majd kéri a jelszót és csak ez után tudod beírni a megnyitni kívánt alkalmazás nevét (igazából nem lenne ezzel sem baj, ha meglenne a megfelelő fórum, ahol egyből segítenek, vagy lenne egy rendes doksi...).
Mondok még egy rosszat róla: telepítés után nem tudtam belépni az Ubiba, mert hazavágta a grubomat (bár ez lehet, hogy az én bénaságom, mert lehet, hogy nem kellett volna kipipálni telepítésnél a "Rendszerbetöltő telepítése" négyzetet és akkor nem tolja le az Ubi grubját - ezt nem tudom). Amúgy frissítésnél felajánlja a grub2-őt is, úgyhogy ebben sincsenek lemaradva!
Hirtelen nekem ennyi a véleményem. Azért nem bántam meg, hogy feltettem és biztatlak titeket is, hogy próbáljátok ki!