Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
Hírek, események

Oneiric Ocelot jön a Natty Narwhal után

Mark Shuttleworth bejelentette, hogy a következő, várhatóan idén ősszel megjelenő Ubuntu kiadás az Oneiric Ocelot (Álmodozó Ocelot) kódnevet kapta. Az ocelot egy Dél- és Közép-Amerikában élő macskaféle, mely időnként előfordul az Egyesült Államok egyes déli területein is. A kifejlett Ocelotok testhossza 68 és 100 centiméter között van, amelyhez hozzáadódik a 26 és 45 centiméter közötti farok. A felnőtt példányok tipikus testsúlya 8 és 18 kilogramm között van. Vadászterületük akár 18 négyzetkilométer is lehet, és ezt viszonylag kis méretük ellenére is hősiesen védelmezik.

kép forrása: Wikipedia Mark bejelentéséből néhány részlet is kiderül az Oneiric Ocelottal kapcsolatban. Az egyik ilyen, hogy ettől a kiadástól kezdődően a Unity felület már minden számítógépre elérhető lesz, vagyis nem lesz szükség a használatához feltétlenül grafikus gyorsításra. A másik fontos információ, hogy az Ubuntu ősszel megjelenő kiadásának már alapértelmezetten része lesz a Qt eszközkészlet is, ez pedig lehetővé teszi majd, hogy alaptelepítésben helyet kapjanak erre épülő alkalmazások.

Hozzászólások (31)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

Mark Shuttleworth bejelentette, hogy a következő, várhatóan idén ősszel megjelenő Ubuntu kiadás az Oneiric Ocelot (Álmodozó Ocelot) kódnevet kapta. Az ocelot egy Dél- és Közép-Amerikában élő macskaféle, mely időnként előfordul az Egyesült Államok egyes déli területein is. A kifejlett Ocelotok testhossza 68 és 100 centiméter között van, amelyhez hozzáadódik a 26 és 45 centiméter közötti farok. A felnőtt példányok tipikus testsúlya 8 és 18 kilogramm között van. Vadászterületük akár 18 négyzetkilométer is lehet, és ezt viszonylag kis méretük ellenére is hősiesen védelmezik.

kép forrása: Wikipedia Mark bejelentéséből néhány részlet is kiderül az Oneiric Ocelottal kapcsolatban. Az egyik ilyen, hogy ettől a kiadástól kezdődően a Unity felület már minden számítógépre elérhető lesz, vagyis nem lesz szükség a használatához feltétlenül grafikus gyorsításra. A másik fontos információ, hogy az Ubuntu ősszel megjelenő kiadásának már alapértelmezetten része lesz a Qt eszközkészlet is, ez pedig lehetővé teszi majd, hogy alaptelepítésben helyet kapjanak erre épülő alkalmazások.

Dr. AnonymousOff: Engem ez is mindig megnevettet: http://www.youtube.com/watch?v=uvUHW8Yl3lQ On: Kíváncsi vagyok, hogy grafikus gyorsítás nélkül mennyire lesz gyors az unity.

PhaceHát, ha az E-17-hez hasonló megoldást választottak, akkor igen, ha nem, akkor nem! :)

cefre00Csak a Qt-s Unity-ről van szó. Olyan gépekre, melyek nem támogatják a grafikus gyorsítást, valamint 2D fallbackre ez lesz, a régi GNOME panel + Metacity kettős pedig kikerül az alaptelepítésből.

Bocsi, de a fejlesztéshez teljesen fű vagyok ezért kérdezem: miért jó a QT és mit jelethet ez gyakorlatban? Olvastam cikkeket, de nem teljesen 1értelmű. Tudom, hogy a QT-n fejlesztették a KDE-t meg ezenkívül sok egyéb szoftvert (pl.Skype), meg azt is, hogy most is telepíthető és akkor KDE-s alkalmazásokat is futtathatok, de gyakorlatban mi a haszna, hogy alapértelmezett lesz? El akarják mosni a határokat Ubuntu és Kubuntu között és/vagy az cross platformra gyúrnak?

szotaAz, hogy alapértelmezetten fent lesz jó, mert Qt-s alkalmazás telepítése esetén kevesebb függőséget ránt magával az adott alkalmazás, illetve most már UDS-en beválaszthatnak ilyen alkalmazásokat is az alaptelepítésbe. De például a fallbackre szánt 2D Unity is ezen alapul, illetve a következő Gwibber is erre az eszközkészletre épül. Azért a Qt nem egyenlő az egész KDE-vel. Semmilyen határokat nem akarnak elmosni, mindössze arról van szó, hogy jobb, fejlettebb, több lehetőséget biztosító eszközkészlet, mint a GTK+, ostobaság lenne figyelmen kívül hagyni.

Az egy év múlva következő "P" betűs elnevezés rendkívüli lehetőségeket rejt. :D

obligatés ha elfogynak a betűk akkor újrakezdik, vagy jön az arab ábécé? netán a kínai? :D P Q R S T U V W X Y Z, ennyi van hátra, azaz 5 és fél év...

szotamobil eszközökre fejlesztett Qt-s alkalmazások terjesztésének biztosítása az app store-ban. ennyi a történet. a Qt legalább egy nagyságrenddel jobb grafikus keretrendszer mint a gtk, natívan objektumorientált (C++), nem úgy mint a gtk (sima C), ezért az alkalmazásfejlesztéshez jóval használhatóbb (gyorsabb vele fejleszteni), könnyebben továbbfejleszthető, stb. a gtk nagyon jól le van programozva, de azt hiszem fejleszteni igazából csak azok tudják, akik készítették, és az elég szűk réteg lehet (nem néztem utána)

sh4d0wÉs ha belegondolok...a régmúltban egy..hm..bizonyos Szőrmeárugyár dolgozójaként mennyi ilyen jószág életét mentettük meg..mesésen tudtuk hamisítani birkabőrből...!! Nem gondoltam volna akkor, hogy majd egy róla elnevezett rendszeren fogok számítógépezni..akkor még számítógép se volt...