Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy mekkora a minimális rendszerküvetelménye az Edubutu-nak? Az iskolámban ezt a rendszert szeretnénk használni. A gépek nagyrésze elég régi. 600MHz-es gépek maximum 128MB rammal. Az xp elfut rajtuk, csak a lurkók elállítják a beállításokat, illetve minden szemetet letöltenek. Windowsal csináltunk egy bejelentkezős, serverről letöltő profilos dolgot, de elég bonyolult adminisztrálni, ezért gondoltunk az Ebuntura. Használ e valaki Edubuntut és a server változatáat? Milyenek a tapasztalatok? Köszi a segítséget.
Edubuntu régi gépekre
http://jasontcharles.com/Documents/Edubuntu%20Test%20Evaluation.pdf (Google > edubuntu+hardver) _______ warp
Hát, sajnos ezek a gépek elég régiek már, így az edubuntu számára elég szűkösek lehetnek. Igazából Xubuntu-t szoktak ajánlani ilyen gépekre, de ugye egy oktatási intézmény esetében a helyzet némiképp speciálisabb. Mindenesetre érdekes kihívás, gondolkodunk rajta... ;)
erdemes lenne valami terminal szerver, izé X szervert kulon gepre rakni, és ezekre cska X klienst.
Gondolkoztam olyanon is, hogy esetleg csinálunk egy edubuntu telepítőt, xfce-vel. nem tudom ez lehetséges e. A live cd-s xubuntu elindult a gépeken.
Végre volt időm felrakni egy edubuntu-t, és megnézni. Van egy olyan csomag, hogy edubuntu-addon-light. Ezt telepítve kapsz egy XFCE felületet az Edubuntudra, ami gyengébb gépeken is megfelelő sebességgel fog futni. Most ki is próbáltam egy virtuális gépben 128 mbyte memóriával - működik, bár nem lesz villámgyors, de szerintem még bőven használható lesz.
Szeretném kérdezni, hogy ezt az edubuntut honnan lehet magyarul letölteni?
Kedves Közösség! Segítsetek nekem. Nagyjából ugyanaz a problémám, mint tobyasznak. Kaptam Hollandiából 100+ gépet, mindegyik 300-500-900 MHZ, 128 v. 256 RAM-mal. És ezeket kellene iskolákba szétszórni. Tisztaszoftver keretében az iskolák XP-t tehetnek a gépekre. Ezzel nincs is gond, de a maradék gépet magánszemélyeknek kellene odaadnom, Ők nem akarnának több 10.000HUF kifizetni egy windows-ért. Nekik a gép paraméterei miatt Xubuntut telepítenék fel és végeznék oktatást. DE -és itt jön a lényeg- A Xubuntu oldalán azt olvastam, hogy a futtatáshoz 128, a telepítéshez 198 MB RAM Kell!. Ez lehetséges?! illetve ebben a helyzetben hogy tudom feltelepíteni a gépekre? A helyzetet nehezíti, hogy a gépeken nincs CD-ROM olvasó, de USB igen. Szerintetek meg tudom oldani, hogy pendrive-ról feltelepítem(ld. http://ubuntu.hu/forum/kozosseg/polo-utan-pendrive)? Köszönöm szépen.
Zeli˚Üdv! Saját tapasztalatom szerint kb. mint az ubi erőforrásigénye annyi kell az edunak is a normális használathoz, nagy csodát a xubitól se várj. Esetleg a maradék gépek kannibalizálása?..300as géppel nincs sok értelme szórakozni(már én is selejtezem le ezeket a procikat, pedig utálok kidobni bármit is ami megy.) az 500-900asok viszont igy felturbózottak lehetnek a felszabaduló alk.részekből. Biztos van közük döglött, sérült ,törött,repedt.. Ilyenkor célszerű áldozatot hozni. Régi gépeken az usb-bootolás nem egyszerű/lehetetlen mutatvány, inkább a lemeztükrözést javaslom. 1re felrakod-többire másolod.gyors,1xű. Bi0s
bios007300as géppel nincs sok értelme szórakozni(már én is selejtezem le ezeket a procikat... Hát, néhány évvel ezelőtt én még ilyen gépen dolgoztam. Egyéb nem kellene ezeket kidobni. Talán vékonykliens megoldásokra vagy Damn Small Linux-szal stb. még használhatóak lennének az ilyen régi gépek is...
ha esetleg valaki ilyen gépeket kidobna sozljon, van ahol még az ilyen is kincs.
Sziasztok! végülis csak az edubuntu mellett döntöttünk. vettünk bontókból RAM-okat és vékonyklienssel oldottuk meg a suli rendszerét. egész jól működik. a gépek lassúak, de legalább működnek és csak az ídőközben kimúlt alkatrészeket kell cserélnünk :)
tobyaszEsetleg részletezhetned, hogy milyen modon, meg tapasztalatok, stb. Szeretnek valami ilyesmit bevezetni Linux alapon nálunk is (MS TS CAL-ok 6ezerért vannak, ami per device eseten, 20-30 gépnél már bőven 100e felett van) Milyen szerverrel, mennyi kliens stb? (X-eset élesbe még nem volt alkalmam használni, csak otthon jatszasibol)