hellosztok nagy gondom van :S. Nem tudjátok kézi helyreállításnál mit írjak be? "/tmp lemezmeghajtója még nem áll készen, vagy nincs jelen" S = csatolás kihagyása , M = kézi helyreállítás

aicasIgen. De jó lenne tudni, mit akar becsatolni a /tmp alá.

Nekem is ugyanez a bajom csak az /adatok partícióval... Jó lenne megoldani :S

KendekMelyik az és mit kell rajta javítani? Nem nagyon értek hozzá, úgyhogy sajnos nem tudom kitalálni...

chruncitoAlt+F2 -> gksu gedit /etc/fstab Ott találsz egy olyan bejegyzést (sort), ahol a csatolási pontnak a /adatok van megadva (legalábbis ezt írtad). Ezt a sort kellene úgy ahogy van törölnöd, hiszen gondolom akkor, hogy nem fog hiányozni. Egészen biztos egyébként, hogy felhasználói beavatkozásra történt a kérdéses partíció automatikus csatolásának beállítása, szóval annyira nem lehetsz meglepődve a problémán.

KendekHa vizuális típus vagy csinálhatod így is.Alt+F2>gksu nautilus>jelszó>ha megnyílt a fájlkezelőd válaszd a fájlrendszert>látod az etc -t>megnyitod dupla klikkel>letekersz addig amíg a mappaikonok alatt leérsz a szövegeshez>kiválasztod az fstab-ot >megnyitás ezzel>gedit

KendekIgen most hülyeséget írtam... könyvtáram van de amikor Alt+f2 és ott nincs ilyen könyvtáram... Vagy nem értem h mit kellett volna csinálnom?

chruncitoHa Ubuntut használsz, akkor miután megnyomtad a gombkombinációt, gépeld be, hogy gksu gedit /etc/fstab.

Ennyivel később: 3 év

Hello! Hasonló gondom van mint a topiknyitónak van/volt. Édesanyám gépéről van szó nem az enyémről. Még az XP nyugdíjazás után én tettem fel neki az Ubuntut (14.04), eddig gond nélkül működött, de most nem akarja felcsatolni az adatpartíciót a "...lemezmeghajtója még nem áll készen, vagy nincs jelen" S = csatolás kihagyása , M = kézi helyreállítás" üzenettel. Itt az fstab tartalma: # /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices # that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # # / was on /dev/sda2 during installation UUID=82dc09ad-2b10-4935-bd2d-6292f2d688ba / ext4 errors=remount-ro 0 1 # /home was on /dev/sda3 during installation UUID=d347dad9-ac07-4f00-9987-8c44ee084265 /home ext4 defaults 0 2 # /home/szilmag/adat was on /dev/sda4 during installation UUID=4bd1dcf1-3861-4d6d-be59-5352902ce034 /home/szilmag/adat ext4 defaults 0 2 # swap was on /dev/sda1 during installation UUID=6920b3fe-9c82-4906-8965-46d1b417bb5c none swap sw 0 0 /dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto,exec,utf8 0 0 Utánajártam, hogy mi lehet a gond, de mindenhol az fstab fájlban volt a hiba, de én ebben nem látok hibát (ami persze nem azt jelenti, hogy nincs). Nem tudom ez számít-e, de a Lemezek (gnome-disks) / SMART adatok, öntesztek több helyen is hibát jelez.

pilgrimAz utolsó, a floppy-s sor gyanús még sudo blkid kimenet nélkül is.

csuhas32már megpróbáltam, hogy azt a sort kitörlöm, de semmi változás nem történt, a sudo blkid pedig a problémás partíciót (sda4) nem adta ki szerk.: szilmag@szilmag-desktop:~$ sudo blkid [sudo] password for szilmag: /dev/sda1: UUID="6920b3fe-9c82-4906-8965-46d1b417bb5c" TYPE="swap" /dev/sda2: UUID="82dc09ad-2b10-4935-bd2d-6292f2d688ba" TYPE="ext4" /dev/sda3: UUID="d347dad9-ac07-4f00-9987-8c44ee084265" TYPE="ext4"

pilgrimHa valami nincs, az nehéz felcsatolni. :-( sudo fdisk -l-re mit kapsz, ott látod?

csuhas32jah igen, már néztem azt is, ott kiadja: Disk /dev/sda: 160.0 GB, 160041885696 bytes 255 fej, 63 szektor, 19457 cilinder, összesen 312581808 szektor Egység: szektorok 1 * 512 = 512 bájt Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Lemezazonosító: 0x000412e9 Eszköz Indítás Eleje Vége Blokkok Az Rendszer /dev/sda1 2048 2000895 999424 82 Linux lapozó / Solaris /dev/sda2 * 2000896 41062399 19530752 83 Linux /dev/sda3 41062400 80123903 19530752 83 Linux /dev/sda4 80123904 312580095 116228096 83 Linux meg azt is elfelejtettem mondani (más azt hiszem nem maradt ki xD), hogy az a könyvtár, amibe csatolnia kellett volna a partíciót valahogy root tulajdonba került, ezt időközben visszaállítottam, bármiféle látható eredmény nélkül

pilgrimAz fstab-nak mindegy, kinek a tulajdonában van a könyvtár, ő csatol. Node... Mi történik, ha kézzel adod ki a mount parancsot? sudo mount /dev/sda4 /home/szilmag/adat

a mesterszilmag@szilmag-desktop:~$ sudo mount /dev/sda4 /home/szilmag/adat [sudo] password for szilmag: mount: meg kell adnia a fájlrendszer típusát szilmag@szilmag-desktop:~$ sudo mount ext4 /dev/sda4 /home/szilmag/adat Használat: mount -V : verziószám kiírása mount -h : ez a súgó mount : a csatolt fájlrendszerek felsorolása mount -l : ugyanaz, de a kötetcímkékkel Ez az informális rész volt. A következő a csatolásról szól. A parancs általános alakja: „mount [-t fájlrendszertípus] mit hová”. Az /etc/fstab fájlban megtalálható részletek kihagyhatók. mount -a [-t|-O] : mindent csatol az /etc/fstab fájlból mount eszköz : az eszköz csatolása az ismert helyre mount könyvtár : ismert eszköz csatolása a könyvtárba mount -t típus eszköz könyvtár : a parancs általános alakja Ne feledje, hogy ez valójában nem csatol eszközöket, ténylegesen az eszközön található (adott típusú) fájlrendszert csatolja. Egy már látható könyvárfa másik könyvtárba is csatolható: mount --bind régikönyvtár újkönyvtár vagy áthelyezhet egy részfát: mount --move régikönyvtár újkönyvtár Módosítható a könyvtár csatolási típusa is: mount --make-shared könyvtár mount --make-slave könyvtár mount --make-private könyvtár mount --make-unbindable könyvtár Egy csatolt részfa adott könyvtárát tartalmazó összes csatolástípusának módosítása: mount --make-rshared könyvtár mount --make-rslave könyvtár mount --make-rprivate könyvtár mount --make-runbindable könyvtár Az eszköz megadható név szerint, például: /dev/hda1 vagy /dev/cdrom, vagy címke szerint a „-L címke”, illetve uuid szerint a „-U uuid” kapcsoló használatával. Egyéb kapcsolók: [-nfFrsvw] [-o kapcsolók]. További információkért adja ki a „man 8 mount” parancsot. szilmag@szilmag-desktop:~$