Sziasztok!
Ez az első blogbejegyzésem, de úgy gondoltam megosztom a közösséggel gondolataimat. Elhatároztam, hogy leírom, hogy váltam én is lelkes ubuntu felhasználóvá.
A történet 2008 nyarán kezdődött, amikor mint derült égből villámcsapás érdekelni kezdett egy új világ, a linuxok és az ingyenes szoftverek világa. Rátaláltam az ubuntura, ami akkor épp a 8.04 LTS verziónál járt. Feltettem és elkezdtem használni a rendszert. Kutattam a különböző wines programok alternatíváit, és szoknom kellett, hogy itt másképp van például a lemezkezelés mint win alatt. Aztán ahogy jöttek az új verziók mindig feltettem a legfrissebb változatot a gépemre, és mindig egyre jobban tetszett. A problémám a tv kártyámmal volt, de a probléma mára már nem aktuális. Így asztali gépemen jelenleg is ubuntu 10.10 van, és lelkesen várom a 11.04-et is. A másik problémám a laptopom volt, amire szintén linuxot szerettem volna. Nagyon sok változattal próbálkoztam, (blackpanther, opensuse, ubuntu régebbi változatai) de vagy fel sem települtek, vagy szinte használhatatlanul lassúak voltak. Aztán februárban elhatároztam, hogy akkor sem hagyom annyiban a dolgot. Kérdezgettem itt a chaten, a fórumot olvastam, és kiderült a probléma forrása. A BIOS-ban kellett az alapértelmezett 1 MB-os VRAM beállítást 8 MB-ra tenni. Ez után szinte már egyenes volt az út. A CPU használat visszaesett, a boot idő lerövidült és a rendszer használható lett. Sajnos a legújabb ubuntuk amiket próbáltam (10.04 LTS és 10.10.) nem működtek normálisan, mivel a videók szaggattak, és néha maga a rendszer is, például zenelejátszás közben. Véleményem szerint ez a több folyamatnak volt köszönhető, (140) mert most Uuntu 8.04 van a gépemen, amin jelenleg 82 folyamat fut, de megy a videólejátszás is, és a rendszer gyors. Ezért ezt a verziót használom (bár tudom, hogy a támogatása hamarosan lejár.) Visszanézve ez nem lett egy rövid bejegyzés, de azért remélem érdekesnek találjátok. Köszönöm mindenkinek a segítséget, aki segített e történetet sikeressé tenni.
Egy lelkes ubuntu felhasználó :)