AntitalentumA BIOS-od látja a CD meghajtódat (még rá is kérdeztem, hogy nem az az, talán a harmadik képeden). Ettől még nem biztos, hogy bootol is róla. Az viszont nagyon is lényeges, hogy egy CD boot-képes, vagy nem. Nem mindegy, hogy hogyan van megírva/kiírva a CD. Bekapcsoláskor villog egy darabig a CD meghajtód LED-je, majd abbahagyja (írtad fentebb), és bootol a géped a merevlemezről (ha tud :-) ). -> Ezt jellemzően akkor csinálja a gép, mikor először a CD meghajtót ellenőrzi, hogy van-e valami használható benne, ha pedig nem talál, akkor továbblép. Ezért kérdeztem, hogy a lemezed biztosan jó-e (boot-képes), volt már indítva róla legalább egyszer egy jó "ámítógép". A pendrive-os megoldás sem bonyolult, itt az oldalon is találsz sok erről szóló fórumbejegyzést, de (remélem nem bántlak meg vele) a hozzászólásaid alapján még nagyon kezdő vagy (Nem tudom, mit jelent, hogy egy CD boot-képes vagy nem.). Hmm... Jó lenne, ha keresnél valakit a környezetedben, aki egy kicsit tapasztaltabb, és megkérnéd, hogy segítsen rendbe tenni a gépedet. Szétnézhetsz itt is, hátha van a környékeden valaki az itteni közösségből, aki segítene neked.

Na azért nem olyan bonyolult ez. Kell egy másik gép is hozzá. -Azon próbáljátok ki, hogy bootol-ható-e a CD, amivel próbálkozol. (Mondjuk nekem olyan is volt, hogy telepíteni akartam az ablakost valami DVD-ről, de csak nem akart menni egy régi gépen, aztán kiderült, hogy csak CD-rom van benne nem DVD :)))) - Ha bootolható, akkor indítsátok el a live rendszert a haver gépén, dugjatok rá egy pendrive-ot, és a pen-t formázzátok fat32-re. Aztán járjatok el az itt leírtak szerint: http://linuxhogyanok.blogspot.com/2009/01/hogyan-keszithetsz-ubuntus-inditolemezt.html

i.attilaA telepítő CD bootolható, kipróbáltam a céges laptopon (arra már korábban telepítettem Ubuntut a Windows mellé). Tegnap kreáltam egy telepítő pendrive-ot, az is bootolható. Csak otthon nem... Boot device - USB: Generic Flash Disc kiválaszt - Entert üt - boot error érkezik válaszként. Újraindít - Reboot and select proper Boot device or insert Boot Media in selected Boot device and press a key. Ezzel a kör bezárva. Viszont ez a fat32-re formázás egy új fejlemény. Azt is elárulod, hogy hogyan köll? Köszi!

AntitalentumA telepítő CD, pendrive boot-képes, jó gépen tesztelted, az otthoni géped pedig köszöni szépen, szóba se áll velük. Nem igazán van javaslatom. Még azt megtehetnéd, hogy a géped (alaplap) pontos típusát megadod, és a BIOS-ét szintén. Egy kis szerencsével akad valaki, aki ismeri, vagy a neten levadászható bővebb infó róluk. Ha egy particionáló programmal formázod a pendrive-t, akkor ott ki lehet választani, hogy milyen fájlrendszert szeretnél rá. Ezek közül az egyik a FAT32, de lehet FAT, NTFS, EXT2, -3 ..., elég nagy a választék. A FAT32 elég régi, és eléggé ismert formátum ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen gép boldoguljon vele (nagyon egyszerűen fogalmazva).

HtibiNem segített a FAT32 fájlrendszer sem. Közben rájöttem, hogy az első képen szereplő BIOS nem az a BIOS... Sikerült beállítani a bootsorrendet, meglett a CD meghajtó is, mégse sikerült a telepítés (ugyanazok a hibaüzenetek jelentek meg, mint fent). Elvittem szervizbe, ahol nagyon gyorsan elkészültek a fiúk. Kérdeztem, mi volt a gáz, válasz: "A BIOS-ban RAID-re volt állítva a vinyó non-RAID helyett, ezért nem lehetett rá semmit telepíteni." Hátha segít egy hozzám hasonló mazsolának... Mindenesetre mindenkinek köszönöm a segítő szándékot. Biztos fogok még bénázni az Ubuntuval, és ostromolni foglak benneteket az értelmes kérdéseimmel...

AntitalentumÖrülök, hogy sikerült megoldani. A RAID-on én is fennakadtam, írtam is valahol, hogy nem tudom mit akar a RAID-al, csak tovább nem ragoztuk akkor. A címsorba írd oda, hogy MEGOLDVA, mások okulására.

Ennyivel később: egy év

HtibiAttól, hogy megoldódott másképpen, erre a problémára én itt továbbra is keresnék választ, mert én is GRUB RESCUE propmpt-tal találtam magam szembe és az ebben a fórumkérdésben meghivatkozott ubuntu.hu leírás nekem sem segített (akkor jó, vagy rossz a leírás?, mivel ott hozzászólni nem lehet a témához): "Az ls parancs még működött, kiadta, hogy (hd0) (hd0,5) (hd0,1) (fd0), de a 'root' már nem (unknown command 'root')." Nekem is a 2. pontban lévő leírás már nem működik. A továbbiakat meg emiatt már nem tudtam alkalmazni.

Nem PublikusSzerintem nyiss egy új topikot, ahol részletesen leírod, milyen ügyködések vezettek a fenti jelenséghez. Adj neki egy jó címet (pl. Telepítés utáni grub gondok). Elő fognak kerülni a segítőkész guruk, akiknek lesznek ötleteik. Sajnos nekem nincsenek, életem végéig átlagjúzer maradok... :D

Nem PublikusÚj témár nyitni felesleges amikor van már millió, kiválasztasz egy szimpatikusat és beleírod, akár ebbe is.

Nem PublikusA harci helyzet az, hogy az a leírás, még a régi GRUB-hoz készült. A GRUB2 már nem úgy "működik". Nézd meg ezt, GRUB2-es leírás. Ugyanott, egy másik lapon megvan az is amit használni szerettél volna. Nem mindegy, hogy melyik GRUB-ot használod.

HtibiElőzmény: Szándékos partició törlés, növelés, csökkentés volt (Gparted-es játszadozás). Triboot-os op.rendszerből csak dual boot-os lett (SUSE rendszert kiiktattam végérvényesen a jövőre vonatkozóan). Megmaradt win7 rejtett rendszerpartició, WIN7, SWAP, home, Ubuntu12LTS, adat NTFS particiók . Természetesen Grub Rescue fogadott és amit az Ubuntu fórum kereső elsőre kiadott azon indultam el pánikszerűen, tehát itt (de megakadtam). Ezután persze gyorsan beraktam a WIN7 gyári telepítőt, hogy nézze meg mi a helyzet, de szerencsére azt írta, hogy minden OK (annak ellenére, hogy persze GrubRescue volt továbbra is, de így megnyugodtam, hogy a WIN7 maga sértetlen) és "isten őrízz" nem akartam használi a bootrec.exe /fixboot és a többi parancsot emiatt. Ezután UBUNTU12LTS telepítő berakás után már az USB stickes internet felismerés működött és több "node" (pl. 13596, 22904, 31360) leírás tanulmányozása után ösztönből pont a te általad is leírt ÚTMUTATÓt szemeltem ki és annak: GRUB 2 újratelepítése LiveCD-ről részeit pontról pontra végigcsinálva gyönyörűen működik újra a rendszer (igaz már csak dual boot-ban, ahogy akartam), úgyhogy e topicban én azt mondom ez a topicrész segített. Tehát ismét jogos a MEGOLDVA ehhez a topichoz (bár továbbra sincs teljes válasz arra, hogy pl. a fekete képernyős: grub rescue>root (hd0,8) után miért jött "unknown command" jelzés, de ez itt engem már nem idegesít, mert az én problémám megoldódott. UI: (Két héttel ezelőtt még ennek az 500Gb (10particiónyi) adatnak a helyreállításán fáradoztam sikerrel ugyanerre a HDD-re). És "Htibi" KÖSZÖNÖM, mert a te leírásod igenis segített volna !

Ennyivel később: 10 év