Üdv,
Mindenki írogatja ezerrel a blogokat hogy milyen az új ubi, mi a véleménye a unity-ról, át tért-e valami másra, classic paneleket nyúzza, stb. Hasonló bejegyzésem lesz nekem is, de úgy gondoltam, hogy itt elfér, és nincs szükség +1 natty topikra.
Megjelenés előtt próbálgattam mind az ubuntut, mind pedig a kubuntut, hogy felmérjem mi a helyzet, hogy alakulnak a fejlesztések, milyen a unity, és milyen a kde. A unity nagyon nem nyerte el a tetszésemet, akárhol próbálgattam (akár live, akár virtual), így amikor kijött, feltettem a kubuntut. Sajnos semmi nem ment úgy, ahogy én szerettem volna, nagyon idegen volt a rendszer (idáig gnome-ot használtam mindig), és valahogy semmi sem akart működni, szóval feladtam, és elkeseredésemből felkerült az ubuntu a híres neves unity-vel. Szép volt, jó volt, igazat megvallva kezdtem nagyon megkedvelni, főleg amikor megtudtam, hogy van egy kistesója unity2d néven :) Azt is próbálgattam, tetszett is, ám azt vettem észre, hogy a gépem nagyon melegszik használat közben. Utánakeresgélve megtaláltam, hogy a compiz a ludas, gondoltam valami unity hiba miatt fűt a gép mint az őrült. Ekkor jött az elborult gondolat, hogy már pedig én nekifekszem mégegyszer a kubuntunak. Meg is történt, felraktam szépen, és nagyon meg vagyok vele elégedve. Igaz a netbook felületét használom (annak ellenére hogy 1366x768 felbontású laptopom van), mert ezt találom nagyon kényelmesnek. Bejön, mindent megtalálok, egyszerűen nagyon jó az elgondolása, nagyon jó érzés használni.
Szépen kipakoltam magamnak mindent amire szükségem van, feltettem a kedvenc programjaimat, kijavítgattam a szokásos hibákat, amikkel évek óta szenvedek (mikrofonba életet lehelés, füles és hangszóró együtt szóló üzemmódjának normálisra állítása ;), cpu frekvenciaszabályozás belövése és társai.
Egyedül a tapipad scrollját nem sikerült még belőnöm, de ez sosem akarja az igazat :( De nem adom fel, tuti sikerül egyszer :)
Szóval a lényeg: Nagyon jó a kubuntu, soha nem gondoltam volna, hogy ennyivel gyorsabb mint a sima ubi. A kde nagyon pöpec, átgondolt és kényelmes, testre szabhatóságban pedig össze se lehet hasonlítani őket. Le a kalappal.
Üdv:
1 friss kubuntu user :)