szentikeAzért nem ajánlottam a Debian-t, mert arra következtettem a regisztrációs időpontból, hogy a kérdező eléggé kezdő. ( Ami nem biztos,ugyan, mert én is vagy 2 évig lógtam az oldalon regisztrálás nélkül ). És a Debian telepítése ( mondjuk célszerű 5 partició ) nehogy kedvét szegje, sőt utána is kell egy kicsit csiszolgatni. Viszont cserébe tényleg kap egy elképesztően stabil és gyors rendszert, az Ubuntuval összehasonlítva legalább 1/3-al kevesebb memóriafogyasztással, amivel semmi gondja, csak nem olyan frissek benne a csomagok, mert a Debian-filozófia, ha jól értettem, az abszolút biztonságra törekszik, tehát a nagyon-nagyon kipróbált csomagokat alkalmazza csak.
Ha az illető mégis belevág, és ha elakad, kérdez itt az oldalon, szerintem ez is járható út lehet.
Én csak a Wi-Fi-t nem tudtam a Debian-on beüzemelni valamint a fájlmegosztást, de ezek nélkül megvagyok, még " nem nőttem fel addig " -viszont ezeket az Ubuntu kapásból tudja.
Ha viszont a 10.08-as Kiwit teszi fel, nem kell semmit keresgetni, mert mint " közép-Európai linux " - már olyan kiegészítőket is tartalmaz a telepítő, amik a világ más részein jogi korlátozás alá esnek, és az illetőnek saját magának kellene itt felrakni, mert az eredeti Ubuntu-telepítőbe ezek nem lehetnek benne.
Szóval a Kiwin " egyből minden megy " -lehet mérlegelni, szerencsére van választék.
Hú, de hosszú lettem...