Szia!
Én nyugodt szívvel tudom ajánlani a 10.04.2-t. Én átszabott gnome 2.30.2-vel és 2.6.38-8-generic kernellel működtetem. Full effektel, egy rakat induló alkalmazással (conky, skype, pidgin, dropbox, awn ezernyi plugin-nal stb.) indul a rendszer és alapjáraton se eszik többet kb 500 mb ram-nál, swap 0, a rendszerterhelés meg elhanyagolható. a plymouth-ot én leszedtem, mert normális felbontást zárt meghajtó után nem tudtam beállítani rajta, de nekem ettől még gyorsabbnak tűni a boot/leállás (szubjektív, nem mért)Nagyon pörög most nálam, meg merem kockáztatni, hogy gyorsabb lett mint a 9.04 ami nálam nagy favorit volt. Az én gépem se egy atomerőmű amd 380++ proci, nvidia 8600gt (256mb ram) vga, 2gb ddr2-es ram.
Ha sebességnövekedést akarsz még a neked felesleges alkalmazásokat szedd ki az indítópultból, vagy próbálj ki más ablakkezelőket/asztali környzeteket, pl.:xfce, lxde, openbox, pekwm, stb. Ezek telepítéséről, konfigurálásáról sok leírást találhatsz itt is és a neten is.
Ha más linux felé is kacsintgatsz, akkor érdemes szerintem a Debian-t, Zenwalk-ot, Salix-ot, Arch-ot (arcbang, ha nem akarsz építgetni), vagy PcLinuxOs-t is megnézned.
B2man