szitam5270Nézd. A windóz az megpróbálja kitalálni a felhasználók igényeit. Ezzel csak az a baj, hogy a felhasználóknak nincsenek igazi igényeik, mert halvány lilájuk sincs, hogy mit igényelhetnek. Ezzel szemben a linux lehetőségeket kínál, amihez leginkább tudnod kell, hogy mit is vársz el a gépedtől. Ez a legtöbb winen szocializálódott emberkének nem igazán megy, mert megszokták, hogy nem nekik kell meghatározni az igényeiket, hanem egy cég megmondja nekik hogy ilyen igényeid lehetnek és kész. Ezeket a "kézhez kapott igényeket" viszont elvárják más rendszerektől, azért mert egy cég egyszer azt mondta, hogy ezek neked jók és ezt így kell csinálni, sehogy másképp nem. Ezzel szemben a linux felkínálja neked a lehetőségek garmadát, de ha nem tudod, hogy mik ezek a lehetőségek, akkor értelemszerűen nem fogod tudni őket használni sem.
Azaz hogy érthetőbb legyek:
Veszel egy új sportautót, ami képes száguldani. OK
Ezzel szemben ha bemész egy autóbontóba ahol az egyes alkatrészekből össze lehet rakni egy versenyautót, amely végsebessége közelít a világ szárazföldi sebességrekordjához, és te beleülsz egy bontott versenyautóülésbe és elvárod hogy de már most száguldj, akkor nagy pofára esés lesz a vége, mert nyilvánvalóan befektetett keresés és munka nélkül nem fogsz száguldani. Pont ugyanez a linux és windóz esete is. Win esetében kapsz egy jó rendszert a pénzedért ami tud néhány dolgot, tetszetős, és sokan dicsőítik, bizonyos dolgok módosíthatóak benne, de akárhogyis egyéniesíted a megadott törvényi keretek között legfeljebb más szinű lesz és máshol lesznek az egyes kis widgetek, de marad tucattermék. Ezzel szemben lin esetében kapsz egy alap szürke kis rendszert, amihez kapsz egy csomó extra "pótalkatrészt" amelyek sokasága és variálhatósága meglehetősen nagy variálhatóságot tesz lehetővé ráadásul nem beszéltünk arról, hogy ha az alkatrész neked nem tetszik akkor egyszerűen átformálhatod a saját igényeidre. Persze ehhez tudnod kell hogy mit akarsz kihozni a rendszeredből és követni/kombinálni a netszerte fellelhető leírásokat.
Azaz ha kész kanapét szeretnék, akkor nem megyek az IKEA-ba kanapét venni, mert tudom, hogy ott lapraszereltet fogok kapni, amivel otthon szenvedhetek.
Tehát lehetnek elvárások egy adott megszokott rendszerhez képest, de a más felfogás és a más struktúra miatt biztos kudarc lesz a vége. Ezt most tapasztalhatod is.
Mindazon által jópár év linuxozás után elmondhatom neked, hogy a GUI-k eltakarják a szemed elöl a lényeget. A variálhatóságot és sokszínűséget, amely a linux legnagyobb előnye és egyben hátránya is. Másrészt a terminál nem kötelező és ma már Ubuntu alatt szinte mindent meg lehet oldani vmilyen GUI-val. Csak a terminál egy olyan egyszerű és hatékony eszköz, amit célszerű és egyszerű használni annak, aki tudja, hogy mit és hogyan akar. Ennek hiányában viszont csak értelmetlen hülyeségnek tűnhet.
Azt kell mondjam, hogy személyem teljesen alap számtech tudással indultam neki a linuxnak aki leginkább kíváncsi volt semmint szakmai guru (nem mintha most guru lennék, csak jobbára meg tudom oldani a bajaimat a gugli és a közösség segítségével). Sosem gondoltam volna, hogy valaha nem fogom tudni hogy hogy hívják a GUI-kat, amikkel be lehet állítani a rendszert... De idővel elkopott mellőlem ez a tudás, mert egyre inkább tudom, hogy mit és hogyan várok el a rendszeremtől és egyszerűbbé vált terminálból beállítani a rendszert. Nekem gyorsabb és hatékonyabb. Ám ehhez jópár év kellett.
Amit tudok a linuxról, azt leginkább a kíváncsiságomnak, a közösség segítőkészségének, valamint linuxguru barátosném türelmének köszönhetem. :) Ezúton is köszönöm a segítséget mindenkinek!
Amit viszont kaptam a linuxtól az egy tudatos gondolkozásmód, gyors keresés és problémamegoldás, és egyfajta "számtech lego" ami mindig tud nekem vmi újat mutatni, és nem utolsó sorban egy stabil OS. Én úgy érzem megérte a befektetett munka és idő, mert hihetetlen sokat tanultam a számítógépekről és az OS-ekről.
A fentiek értelmében rajtad múlik hogy tudod-e akarod-e megismerni ezt az alternatív rendszert (nem a GUI-kra gondolok). Egyenlőre úgy tűnik hogy nem igazán akarod megismerni. Aztán később ki tudja hogy hogy döntesz.
Elnézést, hogy ilyen hosszú lettem.