Nos adtam egy esélyt mint ahogy itt írtam. Még mindig használom, de egyre rosszabb szájízzel, és 2 napja már azon gondolkodom, mi legyen helyette.
A unity:
- szép
- látványos
- bugos
- hiányos
- produktív fejlesztői munkára hosszútávon alkalmatlan
Milyen bugokat tapasztaltam?
- zsírfagyás: ez teljes képernyőmerevséggel jár, ctrl+alt+del vagy fullos reset a megoldás. Szerencsére ez nagyon ritka.
- indokolatlan alkalmazás bezáródás: több alkalmazással is előfordult, mindennemű hibaüzenet vagy magyarázat nélkül becsukja az ablakát és befejeződik az alkalmazás. Ritkán fordul elő.
- futó programok ikonjai eltűnnek a panelről. Leggyakrabban a skype-pal fordul elő, de másoknál is tapasztaltam. Nem túl sűrű bug, néha napokig nem jelentkezik. A progi fut, de az ablakát képtelenség elővarázsolni, ha minimalizálva volt ikonra.
- kimerevedik a megjelenítés, egérrel nem lehet ablakot váltani: sokáig tartott mire rájöttem, hogy ilyenkor nem fagy ki teljesen. Alt+tab-os ablakváltás után minden megy tovább rendesen. Sűrűn előfordul, idegesítő jelenség.
- indicator menükből eltűnnek az ikonok: üres a panel, minden működik, ha emlékezetből kattintgatok a panelen, a megfelelő menü lenyílik, bár néha üresen, azaz a feliratok sem jelennek meg, néha meg normálisan. Nem sűrűn fordul elő
Hiányok:
- nincsenek használható, panelre kitehető eszközök: legjobban egy erőforrásmutatót (CPU, memória, hőmérséklet) hiányolok, de kellené még csatolások kezelése, meg a sok fincsi kis gnome applet. Helyette kaptuk ezt a kidolgozatlan indikátormenü rendszert, ami enyhén szólva is gagyi. A memenu értelmetlen, az hogy egy zenelejátszót a hangerő ikon lenyílójából kezelhessek, messze van a létszükséglettől, arról nem beszélve, hogy eleve egy kattintás kell, hogy megnyíljon
- menürendszer beállíthatósága: ez nem szorul magyarázatra
- az alt+f2 kereső nagyon gyenge, a gnome-do vagy a sima régi gnómos futtatás sokkal jobb találatokkal dolgozott
Munkát hátráltató dolgok:
- a dokkokat mindig is utáltam. pl. gyakran dolgozok egyidőben több nautilus ablakkal, a köztük való hatékony váltás nagy fontossággal bír. Na a unity ikonkattintós, beúszó ablakos megoldása minden, csak nem hatékony. Se időben, se kézreállóságban. Nekem pl. sokkal praktikusabb lenne, ha a kattra kijönne egy vízszintes nautilus ikonsor tooltipekkel. 5-10 nautilus ablaknál, mikor mindegyik ráadásul osztott, a kis ablakképek egyáltalán nem segítenek a kiválasztásban. Több progi több ablakánál hatványozottabb a helyzet, nagybetűs FAIL..
- a fenti menüsor borzasztó zavaró tud lenni több ablakos munkánál, pl. gimpben, ha 3-4 képet szerkesztek, és valamelyikre hirtelen tolni kell valami effektet vagy szűrőt, először mindig meg kell győződni, melyik ablak menüsorát látom. Nem volt hülye aki az ablakhoz csatolta eredetileg. Az meg pláne idegesítő, hogy néhány progi menüje bentmarad a saját ablakában, és ha reflexből fent keresem akkor bosszantó a dolog. Természetesen ezek többnyire nem gnome progik
- a paneles asztalváltó nagyságrendekkel gyorsabb, persze nem annyire áttekinthető. mondjuk ha az ember szokása az, hogy asztalonként mást-mást csinál, de rendszeresen ugyanazt, akkor nincs nagy szükség az asztaláttekintésre.
Ami még jobban zavar, hogy a linuxmint alatt csendes laptopom hűtője folyamatosan gőzerővel megy, mert a unity rendszer fűti a gépet. Megnőtt a fogyasztás és az erőforráshasználat, újabb FAIL...
Legutoljára hagytam az egérproblémámat, mert valószínűleg nem a unity-compiz-gnome3 az igazi oka. Laptopot használok touchpaddal és külső usb wireless egérrel. Nos az egérmutató sebességének beállítása csak a touchpadra van hatással, a külső egér magasról sz@rik rá, holott az előző linuxmint ezt egyöntetűen kezelte, sőt a noname egér dpi váltója is kiválóan működött. Ennek a precízebb rajzolási munkáknál vettem hasznát, egy gombnyomásra máris fele akkora sebességgel mozgott a mutató, majd mégegyre visszaállt.
Lehet hogy jó lesz majd egyszer ez a unity minden célra, de jelenleg az én tevékenységemnek nem barátja. Egy 'egységuser' (nem sértésként szántam) biztos örömmel nyúzza, f@szbukozni, netezgetni, közben zenét hallgatni kiváló, ráadásul e-pénisz lengetésére is fokozottan alkalmas :) Az én igényeimtől viszont homlokegyenest eltér. Ha lesz értelmes gnome3 shell kiadás akkor azzal is teszek kísérletet, érdekességképpen be is fogok számolni róla. Addig viszont linuxmint reinstall :)
A bugreportok folyamatban, mielőtt vki megkérdezi ;)