szitam5270>Én nem írnám le a gnome 3 at.
Én se írtam le. Ennek is megvan a maga célközönsége, ez tagadhatatlan.
>Nem tudom, mi bajod az ikonokkal, de Unitynél sem jobbak.
Itt is meg kell említeni az elveket. A gnome-osok mindig erre a mattos, csillogásmentes alapvonalra törekednek. Ezzel így önmagában megint nincs gond, de ezzel új embereket nem lehet megfogni. És itt most nem az a kérdés, hogy neked, vagy nekem mi tetszik. A végtelenségig játszhatunk azzal, hogy a piros, vagy a kék kocsi a szebb, de ez lényegtelen. Az számít, hogy ha új felhasználók tömegeit akarod megfogni, akkor ilyen elvekkel szakítanod kell, mert a Windows és az OSX kinézetével kell versenyre szállnod. És az új felhasználókat -valljuk be- nem érdeklik az elvek. Azt fogják mondani, hogy:
Windows: Azta! Ez szebben csillog, mint az xp-ben! Tetszik!
OS X: Azta! De szépek. Tök jó, hogy ilyen színes!
Gnome vonal: Azta! Olyan, mint egy poros iroda a pincében. :(
És ezek az elvek jól láthatóak pl az alkalmazások felületeiben is, amik már ténylegesen kihatással vannak egy ubuntu megítélésére.... Ha egy új felhasználó nem talál valamit egy üzenetküldőben, vagy egy beállítás menüben, akkor nem mondhatod neki azt, hogy állítsa át gconfban. Ilyenkor visszamegy a korábbi rendszerére. Őt nem fogják érdekelni az elvek, amiket betartva elrejtesz x, vagy y dolgot a szeme elől. Nem akar elveket elsajátítani, ő csak használni akarja a terméket. Ezt be kell látni, ha 200 milliót szeretnél elérni.
>Ez a felkerült ablakmenü egyszerűen undormány nekem.
De itt nem az a lényeg, hogy neked, vagy nekem mi tetszik. Az OSX-es felhasználók az égbe emelik ezeket és a Canonical ebben potenciált lát, amivel megfoghat sok embert. Nem az számít, hogy annak tetszik-e, aki fórumon beírja mindenhova, hogy fúj.
>...csak picit elkapkodták. vagy nem is picit??
A hat hónapos ciklusoknál már sokszor előjött ez. Én még nem láttam olyan kiadást, amire nem érkezett volna 1000 ilyen komment, de a felhasználótábor ennek ellenére növekszik. :) De éppen ezért a kiadási rendszerért van ott az LTS. Akinek kiforrott rendszer kell, annak azt ajánlják. A hat hónapos ciklusok egy erőltetett tempót diktálnak, de ez szükséges ahhoz is, hogy a külső fejlesztések beinduljanak. Ha nem hajtják a közösséget, akkor az elkényelmesedik. Ha azt mondanák, hogy 2-3 év múlva vezetik be a unityt, akkor a külső fejlesztések se haladnának ennyire.
http://askubuntu.com/questions/35488/list-of-custom-launchers-quicklists-for-unity
http://askubuntu.com/questions/30334/list-of-application-indicators/
2-3 év múlva pedig a Win8 újításaival szemben lenne ebből a listából 2-3 quicklisted meg indikátorod. Ezzel szemben a kiadást követő héten már megtörtént a Chromium, Firefox és az Opera Launcher integrációja is. Ennek a hajtásnak köszönhetően lesz a következő LTS kiforrott.
>Kis érdekesség: a weboldalamon tudom nézni, hogy hogyan találnak az oldalamra, google kereső beírások: Unity cseréje, sz@r unity, ubuntu alternatívák, nem jo unity, stbstb, tudnám még sorolni. Így nagyon nem lesz 200 millió :D
Nem hiszem, hogy a te oldalad olyan nézettségi adatokkal bír, ami alapján hiteles reprezentatív mintát tudnánk adni. :) (ne vedd magadra :) ) Másrészt, miért keresne rá arra valaki, hogy "a unity király!" ? Az elégedett felhasználók legtöbben csak csendben használják és majd az indikátorokra, quicklistekre, lencsékre, valamint ezek telepítésére, beállítására keresnek rá.
Az pedig eddig is jellemző volt, hogy sok a negatív kritika például fórumokon. Ennek ellenére a felhasználótábor évről évre növekedett. Van egy olyan furcsa jelenség, hogy minnél több utálókomment jelenik meg valamiről, annál inkább népszerűbb lesz. Ez tökéletesen megfigyelhető az Apple termékek esetében is. Nem látsz olyan független fórumot, ahol az apple usereket ne titulálnák "átlagosnál melegebb hőmérsékletűnek", butának, vagy ne lennének flamecsaták. Ennek ellenére láthatod a cég piaci helyzetét, valamint az eladásaikat... Egyértelmű, hogy mi a helyzet. Ha a negatív kommentek ennyire fontosak lennének, akkor már rég nem látnál Windowst a gépek 90%(?) -án... A negatív kommentek ereje már kinyírta volna az egész Microsoftot, Apple-t, meg úgy lényegében az összes vállalatot a világon.:)