noodlayHali!
Vannak mindenféle partíciós programok, amikkel partíciókat lehet létrehozni, átméretezni, formázni.
Én mindig a biztosra megyek, szóval a leglényegesebb cuccaim 3 vinyón is megvannak, ha nincs másik wincsesztered, akkor írd ki az adataidat dvd-re, aztán a maradék 68 gigát újrapartícionálhatod így is:
- xp telepítő cd partícionáló részénél letörlöd a a 68 gigás partíciót
- létrehozol 3 másik partíciót, pl 10 giga (erre rakod majd a linuxot), 768 MB (ez lesz majd a swap), meg a maradék, amire majd visszamásolod a fontos cuccaidat
Linux telepítésekor a partícionálásnál a második 10 gigás partíciót ext3 -ra kell majd formáztatni, ez legyen a linux gyökérkönyvtár helye is, /
a 768 Mb-os partíciót linux swap-ra kell formázni, a maradék területet meg fat32-re vagy ntfs-re, vagy ext3-ra, de akkor ez a partíció nem látszódna win alól. (mondjuk ez egy program segítségével elvileg megoldható)
Szóval legelső dolgod az adatmentés legyen. Amikor meg letöltöd az ubuntu képfájlt, akkor lesz olyan hogy desktop és alternate. A desktop telepítése egyszerűbb, de lehet 512 MB-rammal lassan döcögne, nemtudom. Az alternate cd-s változat biztos felmenne, a dokumentációs oldalon van róla leírás, hogy lehet ezt telepíteni. Ha az alternate cd-ről telepítesz, akkor internetes beállításaidat érdemes egy papírra leírni, pl hálózati cím, hálózati maszk, átjátó, dns kiszolgálók, meg ilyenek, mondjuk nem tudom milyen teded van.
Ha meg még soha nem használtál linuxot, érdemes lehet live cd-t kipróbálni, hogy lásd, mire számíts, pl ubuntu desktop változata, meg uhu linux 2.1-ből is készült live cd, szerintem érdemes megnézni.