Na akkor nem válaszolok mindenkinek egyesével, hanem összegzem: a gépet most fejlesztettem, eddig se volt gyenge, de a 950-es i7 helyett kapott egy i7 980x-t. A memóriákat is lecseréltem magasabb órajelűre, így mostmár minden egyes darab 1333 MHz-n ketyeg, nem feleződik dual chanelnél, vagyis összesen 6 slotnál. Mivel van dolgoztatva is a gép, a proci a 130W-os felvételével úgy melegszik, mint az állat. Anno mikor megvettem a VGA-kat, nem gondoltam arra, hogy valahogy hűteni is kéne, ezek név szerint 2 darab GTX 480-as, darabonként 1536 MB ddr5 memóriával, ami mint később kiderült, elég melegedős fajta. Hiába raktam őket messzebb egymástól, mert quad sli-t is tud az alaplap, mégsem elég a szellőzés. Vettem egy 6 elemből álló jó minőségű passzív radiátort, kapott egy 450 L/h nagyon halk, jó minőségű pumpát is. Az üzletben azt mondták, hogy elég lesz. Tehát megvettem hozzá az univerzális vga blokkokat, amik jók lesznek gtx 590-eshez is, mert arra lesz cserélve. Ez a hűtőrendszer, ami 75 ezer ft-ba került és azt mondták, hogy mindent lehűt... annyira elég, hogy a vga-kat és a 6 darab ramot 22-26 fokra hűtse max terhelésnél és közepes keringetésen. Ha beleveszem a procit is, akkor a vga-k már 48 fok körül mozognak és a processzor is közelít az 50 hez. Ezért elővettem procihoz a "régi" cooler master 212+ tornyot dupla ventivel és ez lehűti 26 körülre ezres fordulaton. De ubi felküldi a fordulatot 3 ezerre, amitől a 2 ventillátornak igencsak brutális hangja van, ellenben az alkatrész nem lesz hűvösebb. Nem beszélve még a 2 system ventiről, amik ugyancsak 3 ezren pörögnek, így együtt már nem hallom a hangomat :D Szóval amíg nem jön egy még komolyabb hűtőrendszer és persze még ehez pár cucc, addig ideiglenes megoldásként keresek egy ventiszabályzó programot.
szerk: Még benne van a jelenlegű hűtőrendszerben a 2 winchester is, de az nem oszt nem szoroz, az a rendszer vége, onnan már a radiátorba megy a víz/hűtőfolyadék :)
Remélem így érthető, miért van szükségem egy kis vezérlőre :)