stabiA tisztánlátás végett kérdezek. Most hány működő wincsesztered van :)
- 64 GB, SSD -> ez most szervízben, tehát nincs.
- külső USB-s 40 GB, laptop vinyó: hol Ubuntu, hol Linux Mint van rajta -> most mi van rajta, és mi a disztribúció? Valami fut, hiszen erről lépsz be. A GRUB illetve a GRUB2 használat miatt kérdezem. ~9.10-től van GRUB2.
- belső Sata2-es 200 GB, (adat) vinyó -> ezt nem látod a particiónálókban
40 GB és a 200 GB -> ezeket kéne helyre tenni.
A GRUB2 megoldást már linkeltem. Nem látható partíciós tábla rendbetételére is írtam megoldás legutóbb: fdisk. Ez két külön dolog, de összefügg.
Ami még hiányzik, az, hogy két lemezt hogyan teszel bele a grubba. Ebben nem vagyok profi ... a fórumon van leírás erre, de - magam részére - úgyis össze kéne szednem. Rémlik már. Kicsit én is elfoglalt vagyok mostanában egy - két napig.
Egyébként, ha a win-es lemezt csatlakoztatod, és ezután a 40 GB-os HDD-re telepítesz egy Mint-et vagy Ubuntu-t az tuti rendbetesz mindent :) Csak 15-20 GB-hely kell, és miért ne telepítenéd mindkettőt - de egy HDD-n csak 4 elsődleges partíció lehet, ha többet szeretnél, akkor kell egy kiterjesztett partíció (melyből "általában" egy lehet), ahova teszed a 4 feletti további partíciókat, Előző válaszaimban van egy anyag a hup.hu-ról. Arra kell figyelni még, hogy a nagyobb verziószámú linuxot telepítsd másodiknak .... de ez most másodlagos kérdés (a másodikként telepített linux is grub-ot készít, ha ezt választod a telepítés során ... ha nem ezt választod, akkor kell a "sudo update-grub".
A particionálásról van anyag a fórumon, a GRUB2-s linken írt dolgokat szerintem nyugodtan kipróbálhatod és a fdisk helyreállító parancsokat. Pár nap ...