AgoSzia, köszi a választ! Igen, ha bezárom a synapticot és újraindítom, akkor már kéri a jelszót (eredetileg nem kéri, nyilván ezért is írja ki, hogy nem rendszergazdaként lépek be), és akkor tudok telepíteni csomagokat. Igazad lehet az automatikusan induló programokkal, csak az a baj, hogy nem találom ezt a bizonyos munkamenetek menüpontot. Hol kéne keresnem?
Inditás rendszergazda jogosultságok nélkül...
fedrewMenü > Settings > Autostarted Applications Szerk: bocs, most látom hogy valószínűleg magyar nyelvű a menüd. A Beállítások menüpont alatt keresgélj, valami olyasmit hogy 'Automatikusan indított alkalmazások' (még nem láttam a Xubuntu menüt magyarul, szinte biztos hogy nem pont ez lesz a neve).
fedrewAz xfce kezel munkameneteket, és vmikor elmentetted a munkamenetet amikor a synaptic nyitva volt (a munka menetben az éppen nyitott ablakok listája van). mikor indul az xfce, megnézi hogy milyen munkamenetet kell helyreállítani és azokat a progikat elkezdi elindítgatni szépen. mivel a synaptic-ot sudoval kellene indítani hogy tudjál is telepíteni, az xfce viszont normál userként indít, ezért kiírja neked a szokásos rizsát. 2 dolgot tehetsz. 1. beállítod az automatikus munkamenetmentést a Beállítások->Munkafolyamat és Indulás ablakban, ekkor mindig az aktuálisan nyitott ablakok listáját menti el, ha nincs köztük a synaptic akkor nem fog előfordulni (amúgy ez a többi sudo-t igénylő cuccra is igaz) 2. megkeresed hol tárolja, és kitörlöd Why use windows, if you have open doors... to linux...
sipiattiKöszönöm, az elsőt választottam és ezzel megoldódott, nem indul el a synaptic! (azért nem a 2-at, mert nem tudom hol kellene keresni, ja, és azt se hogy mit :) ) De végülis mindegy, remélem most már jó lesz! Köszi még egyszer! Van még egy problémám - nem tudom, ne nyissak-e ennek új topicot - a böngészőben nem tudok videot lejátszani. Végigolvastam az idevonatkozó beírásokat, de nekem elég magasak, és néha egymásnak ellentmondónak tűnnek. Vagy egyszerűen csak több megoldás van a problémára? Egyébként letöltöttem flash playert, de semmi...