simicza.andreaEszerint ez egy noti. Bizonyos nvidia vezérlők meg a unity nem nagyon szeretik egymást. Illetve lehet hogy szeretnék, de alapból le vannak tiltva. Elmondom, végül hogy jött össze hogy most már van unity a laptopomon is. (azt mondják egyébként, hogy a hiba, ami miatt tiltani kell, nem a unityban hanem a driverben van)
Bár az én laposom régebbi típus, ebben egy Geforce GO 7300 van. A unity driver nélkül nem indul tehát a telepítés befejezésekor Gnome2-m van. Az "nvidia (current) [ajánlott]" driverrel még a compiz se megy, sima effektek nélküli asztalom van. Ha ezt leszedem, és felteszem a 173-as verziójú nvidia drivert, azzal már van compiz meg asztali effektek, de a unity továbbra se indul. Ha nyomok egy Alt+F2-t, aztán unity majd enter, simán eltűnik az egész asztal. Nem fagy le de az egérmutatón és a háttérképen kívül nem marad semmi. Szóval így sem jó. Ráadásul úgy tűik, hogy ha egyszer már elindítottad "Ubuntu" módban mire konstatálja, hogy a hardvered nem "unity képes"-pedig lehet hogy az lenne, de mint fentebb látszik, feketelistázva van- akkor az szépen átáll gnome-ra, és onnan aztán már ki se lehet robbantani. (ki lehet azért, de nem egyszerű, ill. legalábbis nem kezdő szint). Végül találtam egy linket, ahol a kísérleti nvidia drivert ajánlják. És a vicces az, hogy a unity ezzel megy, tulajdonképpen komolyabb hiba nélkül, (ugye, kísérleti , így a compiz effekteket el lehet felejteni, bár a nagy részük amúgy se létfontosságú, csak csicsa), de a rendszer továbbra is azt mondja, hogy nem. Szóval ha unityt akarok, kézzel kell elindítanom, a gnome-panelokat meg kézzel kell eltűntetnem.
Nnna. Szép hosszú bevezető, akkor a tennivalók, amik esetleg a segítségedre lesznek.
Nyiss egy terminált, és írd:
/usr/lib/nux/unity_support_test -p
aztán enter. Ebből megtudod, hogy feketelistán van-e a videovezérlőd. -Ha a "not blacklisted" re no-t ír pirossal, akkor értelemszerűen igen.
Innen két dologgal próbálkozhatsz. Az egyik a 173-as nvidia driver, és a fenti linken írt megoldás, a unity erőltetett indítására:
az
/etc/environment
fájlhoz kell hozzáadnod azt hogy
UNITY_FORCE_START=1
ehhez ők ott a nanot (az egy parancssoros szövegszerkesztő) ajánlják, úgyhogy tegyünk aszerint, a parancs a terminálba
sudo nano /etc/environment
Aztán beírod a fenti sort, utána ctrl+o majd ctrl+x (értelemszerűen). És újraindítás. Na, nekem ez nem működött, de az én gépemben régebbi a videóvezérlő, mint a tiedben. Szóval akár sikerülhet is.
Ami nálam működött: tiszta ubuntu telepítés, majd az első belépéskor az ubuntu classic mód választása, és az illesztőprogramok közül a kísérleti (vagy experimental, ha angol) nvidia driver telepítése, aztán újraindítás. Aztán az Ubuntu mód indítása (úgyis azt mondja majd, hogy a hardvered nem alkalmas), és elindul gnome-mal.
Itt nyomj egy Alt+F2-t, és írd be unity, és enter. Ha elindul nyert ügy. Innentől a favágó módszerem az volt, hogy az indítópulthoz hozzáadtam egy bejegyzést (név:Unity, parancs:unity, megjegyzés : mittudomén), a gnome paneleket meg eltávolítottam. Azóta így megy. Nyilván meg lehet ezt oldani szebben is, ez most így sikerült. Komolyabb hibát nem láttam, ha a compizconfiggal kísérletezek, összeszemeteli a panelt, de más baja nem lesz. Logout-login, és megy tovább szépen.
A másik érdekes dolog, hogy az asztali gépemben egy geforce 9800GT van, (ami elvileg régebbi típus mint a tied) azzal megy mindenféle trükközés nélkül az egész.
Ha nem blacklisted a kártyád, akkor passz...