Sziasztok!
Sajnálom, hogy nincs keresője a fórumban levő témáknak (vagy csak nekem nem tűnt fel) így lehetséges, hogy ez a kérdés már felmerült, de nálam most lett aktuális.
Előre leszögezném, hogy Linux téren kezdő vagyok, szinte csak a minimális könyvtárkezelési parancsokat ismerem, viszont lelkesen utánaolvasok mindennek, ha valamit nem tudok.
Adott egy Lenovo S12 netbook, aminél megelégeltem a Windows szenvedését és a napokban feltettem rá egy Ubuntu 10.04 Netbook edition-t. Pendrive-ról telepítettem, minden tökéletesen felment, wifi drivert kábeles nettel letöltöttem, felraktam, teszteltem, rendben.
A rendszer látszólag rendben, fürge és gyors már amennyire egy ilyen kis teljesítményű netbook esetén lehet annak nevezni.
A problémám ott kezdődik, hogy ez egy Via alapú model, azaz Chrome9 HC3 IGP-s grafikus kártya van benne, amiről olvastam sok helyen, hogy necces. Pl Youtube video esetén (Adobe féle flash pluginnal) normál ablakos nézetben is akad, teljes képernyőn pedig villog. Windowsos hasonlattal élve, olyan mintha nem lenne DirectDraw gyorsítás. Viszont a divx-et tökéletesen megjeleníti teljes méretben is.
Tisztában vagyok vele, hogy a flash borzasztó cpu igényes, de youtube-ot azért biztosan el kellene bírnia ennek a gépnek is, ráadásul úgy, hogy azzal még a win esetén is megbirkózott.
Szóval arra gyanakszom, hogy a vga driver nem tökéletes hozzá, esetleg valamit valahol be kéne kapcsolni, de ezekhez nem értek, ezért kellene pár tanács, támpont, hogy milyen irányba induljak el, hogy megszűnjön ez a jelenség.
Esetleg egy dxdiag-hoz hasonló diagnosztika elérhető-e valahol amivel meg lehet állapítani, hogy van-e direct draw render?
Előre is köszönöm a segítséget!