Üdvözöljük az ubuntu.hu oldalán

Itt megtalálhatja a rendszerrel, illetve a nyílt forráskódú alkalmazásokkal kapcsolatos információkat, érdekességeket. Csatlakozzon a beszélgetésekhez, blogoljon, segítse Ön is a közösséget. Jó fórumozást kívánunk!
Hírek, események

Teszteld az Ubuntu érettségire szánt változatát!

Az FSF.hu Alapítvány és a Magyar Ubuntu Közösség örömmel jelenti be, hogy elkészült az Ubuntu Érettségi Remix első publikus tesztkiadása. Az Érettségi Remix az Ubuntu 11.04-es kiadásán alapul, kiegészítve azokkal az alkalmazásokkal, amelyekre az érettségin szükség lehet. A most elérhetővé tett változat még nem a végleges kiadás, azonban a rendszer már lényegében összeállt és elindult a hivatalos minősítési eljárás is, így reményeink szerint a 2012 májusi érettségin már választhatják ezt a rendszert a diákok.

Ahhoz, hogy a rendszer minél zökkenőmentesebben használható legyen az érettségin, alapos tesztelésre is szükség van. Ezért arra kérjük a hazai közösség tagjait, hogy töltsék le és próbálják ki a rendszert. A felfedezett hibákat a projekt Launchpad oldalán lehet jelenteni. Aki szeretne bekapcsolódni a munkába, az ubuntu.hu oldal üzenetküldő rendszerén keresztül felveheti a kapcsolatot a projekt vezetőjével, Horváth Hajnalkával. Az Ubuntu 11.04 Érettségi Remixről részletesebb bemutató olvasható a Mogorva Mormota oldalon. A rendszer legfrissebb fejlesztői kiadása és a hozzá kapcsolódó dokumentáció ide kattintva érhető el.

Hozzászólások (29)

A hozzászólások nem engedélyezettek ennél a cikknél

Az FSF.hu Alapítvány és a Magyar Ubuntu Közösség örömmel jelenti be, hogy elkészült az Ubuntu Érettségi Remix első publikus tesztkiadása. Az Érettségi Remix az Ubuntu 11.04-es kiadásán alapul, kiegészítve azokkal az alkalmazásokkal, amelyekre az érettségin szükség lehet. A most elérhetővé tett változat még nem a végleges kiadás, azonban a rendszer már lényegében összeállt és elindult a hivatalos minősítési eljárás is, így reményeink szerint a 2012 májusi érettségin már választhatják ezt a rendszert a diákok.

Ahhoz, hogy a rendszer minél zökkenőmentesebben használható legyen az érettségin, alapos tesztelésre is szükség van. Ezért arra kérjük a hazai közösség tagjait, hogy töltsék le és próbálják ki a rendszert. A felfedezett hibákat a projekt Launchpad oldalán lehet jelenteni. Aki szeretne bekapcsolódni a munkába, az ubuntu.hu oldal üzenetküldő rendszerén keresztül felveheti a kapcsolatot a projekt vezetőjével, Horváth Hajnalkával. Az Ubuntu 11.04 Érettségi Remixről részletesebb bemutató olvasható a Mogorva Mormota oldalon. A rendszer legfrissebb fejlesztői kiadása és a hozzá kapcsolódó dokumentáció ide kattintva érhető el.

Ha szabadna kérdezni, akkor azokat a segédeszközöket amelyekkel például az indítópanelt lehet testre szabni vagy adatbázisokat kezelni, azokat ki és miben írta? :-)

HajniAha, köszi. Gyanús volt, hogy ilyen egyszerű módszerről van szó, azért kérdeztem. :-)

Nagyon szép, hogy a 11.04 Unityjére építitek a rendszert, de halkan megkérdezném, hogy hány darab középiskolai informatikai szaktanteremben jártatok az utóbbi időben? És ha ott voltatok, ott milyen gépeket láttatok?

ArayaAzokon a gépeken, ahol elfut a Windows 7, ott elfut az Ubuntu 11.04 is. Valamint nyilván ott merül fel a diákokban, hogy Ubuntu 11.04-en akarnak érettségizni, ahol tanulni is tudnak rajta.

ArayaA kérdésedre válaszoltam, pontosabban próbáltam a benne rejlő implikációra reagálni. De egyébként igen, láttunk mostanában iskolai informatikai termet. Mivel a bejelentéssel tényleg a konstruktív javaslatok összegyűjtése és a tesztelésre való felhívás volt a célunk, ezért írd le, kérlek, hogy szerinted miért nem alkalmas a 11.04 az érettségire, és mi lenne számunkra a helyes, követendő út. Köszönöm.

Hajni"A tervek szerint a jövőben mindig az aktuális LTS (vagyis hosszú távon támogatott) Ubuntu kiadásra épül majd a rendszer, ezúttal azonban a Unity felület bevezetése miatt ezt nem tartottuk volna jó megoldásnak: a klasszikus GNOME felület ugyanis hosszú távon nem lesz elérhető, és mindenképpen szerettük volna elkerülni, hogy alig egy év után lecseréljük a rendszer alapértelmezett felhasználói felületét" Egyetértek. Ebben az esetben valóban ez a legjobb megoldás, hogyha nem szeretnétek a 10.04-re rátenni az unity-t meg a többit :)

HajniVidéki középiskolában tanítok, óraadóként pedig volt szerencsém más intézmények infótermeit is látni. Siralmas a gépparkok állapota. Ahogy fentebb említették, nem biztos, hogy minden gépben olyan videokártya található, amely támogatja a Unity felületet. Ha már mindenképp ez az irányvonal, akkor jobb ötletnek tartom, ha a jelenleg még csak tesztfázisban lévő 11.10-re élesítenétek - már csak az abban alapból benne lévő Unity 2D miatt is. Mondjuk az Ubuntu kiadási ütemterve közel sincs összhangban a magyar bürokráciával - mire sikerül átverni egy kiadást, mint használható rendszert, már rég hárommal előrébb tartunk. Ez persze nem a ti hibátok. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy magam inkább a fent említett okok miatt is inkább egy Debian stable alapú csomagban gondolkodnék...)

ArayaHa LTS alapon megy akkor a kihordási időszak két év, a használhatósági pedig öt. Tehát a rég hárommal előrébb leszünk az 15 évet jelentene. Másrészt, ha két évvel visszább lennénk akkor azt mondanám, hogy jó választás, mert akár a félévenkénti kiadás változásai sem akkorák a felhasználói felületet tekintve, hogy ne boldoguljanak rajta. De ilyet ma már nem mernék mondani, és azért kíváncsi lennék hogy a következő LTS és az azutáni mekkora zökkenő lesz az érettségizők számára a változások miatt. Ha a szivemre hallgatok jó ez. Ha az agyamra akkor vagy a Debiant választanám érettségi alapnak, vagy mivel nemrég volt új kiadás az UHU érettségi verziót frissíteném.

ArayaAz érettségi szoftverlistára való felkerüléshez augusztus végéig kell lezáródnia a hivatalossá tételi folyamatnak, ezért csak a 11.04-re tudunk építeni, hiába jelenik meg a 2012 májusi érettségi előtt a 11.10 és 12.04 is. Tehát valóban mindig fél-egy évvel régebbi kiadás lehet csak érettségin. Főleg, mivel a diákoknak az érettségi előtt legalább fél évvel meg kell jelölniük, hogy milyen szoftvereken szeretnének érettségizni. Mivel nem szeretnénk elhalasztani még egy évvel az Ubuntu érettségin való választásának lehetőségét, ezért a 11.04-re kell építenünk. Nem várjuk azt, hogy a 2012 májusi érettségin olyan sokan választják az Ubuntut, mivel valószínűleg a felkészítés sem Ubuntun zajlott. A jövőbeli Ubuntu érettségi verziókba viszont már egy stabilabb Unity kerülhet. Egyébként pedig ha jól tudom, középszinten a középiskoláknak joguk van ahhoz, hogy az elérhető és tanított szoftverek listájából tegyék lehetővé a választást a diákjaik számára. Ha a 11.10-ben lévő unity2d stabilnak és megfelelőnek bizonyul a kevesebb erőforrással rendelkező gépeken is, akkor ennek használata már az informatika tanárokon fog múlni.

• [törölve]

peterhEzt az off szálat aljas módon kimoderáltam, maradjunk annál, hogy használható-e az adott iso az adott feladatra.

Akárhogy is ez szerintem nagy lépés mert így legalább esélye van az Ubuntunak belépni az iskolák világába- eddig igazándiból esély sem volt, most talán.

Marcus15Ez édes kevés a belépéshez! Az esélyt igazán az adná meg, ha live CD-t, és képzést (és ajándékokat, mert az üveggyöngy mindig szépen csillog) adnának hozzá. Meg kell ismertetni a tanarakat az Ubuntuval, be kell mutatni a képességeit, meg kell mutatni a csodát, hogy hívőket szerezzenek. Addig hamvában holt, üres kísérletnek vélem az egészet.

BarnyDe ha netán beszállasz a tesztelésbe, akkor hamarább lesz kicsiszolva az üveggyöngy, amit a tanarak elé lehet vetni.

Dr. SzösziNos, én éppen arról beszéltem volna többek között, hogy a tanarakat kellene tudni bevonni a tesztelésbe, hogy első kézből érkezzen visszajelzés. A tesztelést elsősorban azok végezzék, akik majd vizsgára fognak felkészíteni, illetve vizsgáztatni fognak. Ehhez számukra viszont több ismeret kell a rendszerről magáról. Amit lehet, azt én is hozzá fogom tenni, de nem tesztelésben. (Én annak idején nem tanultam informatikát, csak számítástechnikát, méghozzá R35-ön. Az kb. egy lakásnyi méretű monstrum.)

Szívem csücske a Qt. Kár, hogy nem használhatják érettségin a gyerekek. Ennek ellenére nem lehetne beletenni a Qt-Creator valamelyik kiforrott verzióját ?

tuNem ismerem a programot, de most feltelepítettem, és kipróbálom. Mondanál róla pár dolgot, hogy miért érdemes használni? Elsőre egyébként az tűnik problémásnak, hogy közel 250 MB-tal megnöveli a telepített rendszer méretét.

• tu válaszolt erre.