Dr. SzösziMég valamikor régen az a döntés született, hogy a szabad szoftverekhez kapcsolódó álláshirdetések mehetnek az oldalon. Ez egyébként emlékeim szerint akkoriban volt, amikor beütött a válság, és viszonylag sokan veszítették el az állásukat, ezért úgy gondoltuk, hogy az álláshirdetések sokaknak segíthetnek. Most, ahogy végigfutottam a fentebb linkelt követés oldalt, azért van pár, ami csak nagyon nagy jóindulattal felel meg a fenti a feltételnek (és van, ami még azzal sem). Egyébként a szabályok nem önmagukért vannak, ha a felhasználók részéről az a visszajelzés érkezik, hogy ez többeket/sokakat zavar, akkor lehet változtatni a szabályokon.
A házigazdák szemét egyébként elsősorban az értelmetlen flame topikok bántják, így a trackerben is azokat a topikokat figyelik jobban, amelyeknél rövid idő alatt sok hozzászólás keletkezik. A fentebb linkelt 21 álláshirdetés közül csak az egyikre érkezett komment (egy embertől két hozzászólás), így ránézésre ezek nem sok vizet zavartak. Ellentétben mondjuk az "Ubuntu törlése, windows telepítése" topikkal, ahol már 103 kommentnél járunk, és csak azért nem töröltem, mert nem bírtam rászánni magam, hogy azután megint azt hallgathassuk, hogy diktátorok vagyunk.
Egyébként egyre inkább úgy érzem, hogy ráférne már az oldalra egy takarítás, mert nagyon sok az értelmetlen/flamebait/kontraproduktív hozzászólás, csak nagyon nehéz megtalálni ebben is az egyensúlyt. Azt is jó lenne tudni, hogy hány felhasználót (ubuntu.hu és általában Ubuntu) veszítünk el amiatt, ami a fórumban és a kommentekben megy (például a Unity kapcsán), és hány felhasználót veszítenénk azzal, ha hirtelen sokkal komolyabban vennénk a moderációt. Az a baj, hogy szerintem a probléma sokkal összetettebb annál, hogy mi legyen Spiller László blogjával, sőt, szerintem ha ezzel foglalkozunk, azzal csak a valódi problémáról vonjuk el a figyelmet.